Az MNB adatai szerint a lakosság pénzügyi vagyonában 2016 végéhez képest 2018 első negyedévének végére több mint háromezer milliárd forinttal emelkedett a megtakarításokban lévő összeg. A privátbanki szolgáltatásokban kezelt vagyon is dinamikusan növekszik, 2017 végére meghaladta a 4 ezer milliárd forintot, ez egy év alatt több mint 10 százalékos bővülést jelent.

A befektetők egy nagy része már szakértőkre kívánja bízni vagyonának a kezelését és nem szeretne folyamatosan azzal foglalkozni, hogyan változnak a piacok. Ezért a privátbanki szolgáltatásokban a hagyományos tanácsadást egyre inkább felváltja a diszkrecionális portfóliókezelés, amikor az ügyfél egy professzionális csapatra bízza a befektetési döntések meghozatalát.

Az Ausztriában több mint tizenöt éve útjára indított szolgáltatás érdekessége, hogy tulajdonképpen minden ügyfél esetében egyedi befektetési politikát kell meghatározni az ügyfél kockázatvállalási képessége szerint, és ennek megfelelően kell a mindennapi döntéseket meghozni - mondta Thomas Bobek, az Erste Group diszkrecionális portfóliómenedzsment (dpm) vezetője. Az ügyfelek pedig folyamatosan nyomon követhetik vagyonuk alakulását és befektetési portfóliójuk változását, ám a tapasztalat szerint a többség csak időként ellenőrzi azt, jól alakulnak-e a hozamok.

Az Erste közép-kelet-európai leányvállalatainak privátbanki szolgáltatásaiban kezelt 6,5 milliárd eurós vagyonból már több mint egymilliárdot tesz ki a dpm-ben forgatott összeg. Magyarországon az Erste már több mint ezer ilyen megbízást kapott a szolgáltatás elindítása óta eltelt öt évben, és az elmúlt egy évben az ügyfelek száma 30 százalékkal emelkedett. Az Erste Bank privátbankjában kezelt több mint 450 milliárd forintnak ma már mintegy 13 százalékát teszi ki a dpm.

Fotó forrása: Napi.hu.