Az elkövetők használt gépkocsik behozatalára szakosodtak, és a kocsikat egy magyar, majd később cseh cégen keresztül hozták Magyarországra.

Több módszerrel kerülték el az áfa-fizetést, egyrészt a közösségi gépjárműbeszerzést belföldi beszerzésként is feltüntették. Noha költségszámlákkal nem rendelkeztek, a fiktív ügylet áfáját levonták fizetendő adójukból, bevételeiket viszont vallották be. Csalárd módszereikkel mintegy 140 millió forint kárt okoztak a költségvetésnek.

A NAV nyomozói 27 helyszínen tartott akcióban számolták fel a bűnszervezetet, házkutatásokat tartottak, lefoglalták a könyvelési iratokat, hamis számlákat. A bűnös vagyon megtérülésére 224 millió forint értékű ingatlant zároltak, gépkocsikat, készpénzt foglaltak le, két gyanúsított előzetes letartóztatásba került. A bűnszervezetet vezető férfi jelenleg is előzetes letartóztatásban van, mivel attól lehetett tartani, hogy megszökik. A lakásában lévő rejtekhelyről nyolc hamis személyi okmány került elő, ezekkel leplezte személyazonosságát, amikor a korábban kiszabott büntetés elől külföldre menekült, és ott várta annak elévülését.

A bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt 8 gyanúsítottnak kell felelnie. A pénzügyi nyomozók az iratokat vádemelési javaslattal küldték meg a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészségnek - olvasható a közleményben.