Nagybevásárlásra készül az OTP?

A horvát postabankban az állam jelenleg 99 százalékos tulajdonos, ezt értékesítenék a privatizáció során, lapértesülés szerint a legnagyobb magyar bank is versenybe szállhat.
portfolio.hu, 2013. október 9. szerda, 16:49
Fotó: Napi.hu

A horvát kormány privatizálni kívánja a horvát postabankot, amelyért az OTP és az Erste is komoly összeget ajánlana - számolt be a portfolio.hu a Globus nevű horvát lap információi alapján, amely szerint az osztrák pénzintézet magasabb ajánlattal rukkolt elő magyar riválisánál.

A horvát kormány két tenderen keresztül kívánja eladni meglévő részesedését két pénzintézetben, a Croatia Osiguranje nevű biztosítóban és a horvát postabankban (Hrvatska postanska banka). A két állami pénzintézet eladásából közel 270 millió eurós bevétele származhat a horvát államnak. A postabankban az állam jelenleg 99 százalékos tulajdonos, ezt értékesítenék a privatizáció során.

Korábbi lapértesülések szerint három pénzintézet, az OTP, az Erste és a Splitska Banka is vizsgálta a horvát postabank könyveit. Három olyan pénzintézet is érdeklődött tehát a postabankért, amelyik már jelen van az ország bankpiacán. Korábban lényegesen több bank érdeklődésére számítottak, többek között Amerikai, Nyugat-Európai és Észak-Afrikai pénzintézetek is jelezték szándékukat, a postabank könyveibe azonban végül csak a 3 fent megnevezett bank kívánt betekinteni. Mindhárom érdeklődő elsősorban a horvát tengerparti városokban épített ki erős pozíciókat, a postabank megvásárlásával azonban a belső országrészekben is terjeszkedhetnének.

A Globus nevű horvát lap információi szerint az OTP ajánlata 92 és 118 millió euró (29-35 milliárd forint) közé eshet különböző feltételektől függően. A horvát postabank könyveibe szintén betekintő Erste bank pedig az OTP-nél magasabb, 130 millió eurós ajánlatot tehet a horvát lap szerint.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2013.10.10 08:33

A 270 millió euro az 80 milliárd Ft, az INA részvény negyede-ötöde kijön belőle.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bhole, 2013.10.10 00:27

Remélem a nmagyar tőke tanult a MOL kalandból. Legyen a labancoké a horvát csődtömeg, boldogítsák csak egymást.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html