A Győr-Moson-Sopron megyei állami földprivatizációs zárójelentés címet viselő összefoglaló szerint a meghirdetett 461, általában igen jó minőségű földdarab összesen 13 242 hektárt tett ki, egy meghirdetett parcella átlagosan 28,7 hektár. Ez a méret jóval nagyobb az országos, 20,3 hektáros átlagnál. A területek csaknem 55 százaléka olyan parcellákból állt, amelyek kikiáltási ára a 100 millió forintot meghaladta, ami a családi gazdaságok, a gazdálkodásból élő családok számára megfizethetetlen - írta a lap.

Végül 6748 hektárra akadt vevő, ám a terület kétharmadát 36 befektető szerezte meg. A spekuláns tőke így az európai 10-35 millió forintos hektáronkénti árak töredékéért, jellemzően hektáronként 1,5-2,5 millió forintért jutott kiváló befektetéshez - írta a második Orbán-kormány egykori államtitkára.

Az európai mércével "potom pénzért" megszerzett földek piacra dobása belátható időn belül megsokszorozhatja a földvásárlásra fordított, befektetett tőkét. Vélhetően ez az egyik legfőbb mozgatórugója az állami földek privatizációjának - hívta fel a figyelmet Ángyán József, aki szerint nem véletlen, hogy a megyében minden ezer hektár elárverezett területből 935 hektár versenytársak, verseny és licitálás nélkül került az árverési nyertesekhez. A legnagyobb érdekeltségek feltehetően előre leosztották a területeket, így nem is licitáltak egymásra. A megyében ugyanakkor az elárverezett földek csaknem 13 százalékát külföldi vagy kettős állampolgár szerezte meg hektáronként átlagosan 2,1 millió forintért, jobbára kikiáltási áron - olvasható a lapban