Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Júliustól a legalább három gyermeket nevelő családok 2,5 millió forintot kaphatnak az államtól az új, hétüléses autójukhoz. Az új villanyautókhoz pedig már évek óta jár a 1,5 millió forintos állami pénz. A két támogatás  pedig összevonható.

Kisbusz mínusz 4 millióval

A nagycsaládosoknál nincs felső árplafon, azaz bármennyibe kerül a kiszemelt hétüléses modell, jár hozzá az extra pénz. A villanyautó-támogatást azonban csak a 20 millió forintnál olcsóbb autókra lehet igényelni. Ez már 4 millió forintos mínuszt jelent az új autó árából.

A jelenleg egyetlen új autó van a piacon, a Nissan tisztán elektromos kisbusza, az e-NV200-as hétüléses változata az, amelyhez passzol a 2,5 milliós és a 1,5 millió forintos támogatás. A modell listaára 12,8 millió forint, azaz, ha más kedvezmény nincs, akkor 8,8 millióért lehet elhozni az autót.

A Nissan egyébként az X-Trail nevű SUV-jával készül a nagycsaládosokért folyó versenyre, az állami támogatással és a nissanos kedvezménnyel együtt 6,25 millióért hozható majd el egy X-Trail. A Napi.hu szerkesztőségi blogja a Buksza megkérdezte a Nissan magyarországi importőrét, hogy a nagycsaládos és villanyautós támogatásra alkamas e-NV200-asra is lesz-e importőri kedvezmény. A cég közölte:

egyelőre nem tervez a Nissan a privát vásárlásokra az állami támogatásokon felül további kedvezményt bevezetni, de a Nissan-kereskedők egyedileg dönthetnek úgy, hogy olcsóbban adják az autót.

Ha pedig a Nissan mégis úgy dönt, hogy importőri szinten általános kedvezményt vezet be az e-NV200-asra, akkor erről tájékoztatást fog adni.

Mennyit fogyaszt?

A világban közlekedő elektromos autók paramétereit összefoglaló adatbázis (ev-database.org) szerint az elektromos Nissan-kisbusz hatótávolsága 130-285 kilométer, függően az időjárástól és a sebességtől. (Sztrádán 130-165 kilométert, kombinált használat esetén 160-215 kilométert, csak városban 195-285 kilométert tud.)

Ha csak a városi használatot és a Mol áramkútjainak tarifáit nézzük, akkor egy tankolás 80-95 százalékra a nagy teljesítményű töltővel 80-95 százalékra 2990 forint, ez pedig elég körülbelül 200 kilométerre. Azaz 1500 forintra jön ki 100 kilométer, ami kevesebb mint 4 liter benzinnek felel meg. (Ez csak egy hozzávetőleges számítás, az elektromos autók fogyasztása nagyban függ a vezetési technikától is, az ev-database.org szerint a Nissan-kisbusz fogyasztása 13,3 kWh-tól 29 kWh-ig terjedhet, azaz a legmagasabb fogyasztás több mint a duplája a legalacsonyabb szintnek.)