Az 1997 óta üzemelő létesítmény 17-20. kamráinak beruházási munkálatai 2008-ban kezdődtek. Az eredeti, modulárisan bővíthető épületnek eddig a nyugati oldalán létesítettek új kapacitást, a most épülő modulok viszont a keleti oldalra kerülnek.

Jelenleg talajcsere folyik, az építészeti munkákra pedig új tendert hirdettek - mondta el Hegyháti József, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-Ecónak. A talajcserét a Duna hordaléktalajának vastagsága indokolja, a munkálatok során mintegy 33 ezer köbméternyi földet cserélnek ki november végéig.

A gépészeti és technológiai munkák kivitelezésére meghirdetett, 2,5 milliárd forint értékű tendert a Pintér Művek nyerte, amely korábban is részt vett már hasonló feladat végrehajtásában a kiégett kazetták átmeneti tárolójánál.

Érvénytelennek nyilvánították azonban az építészeti tendert, miután a három jelentkező közül egy érvénytelen ajánlatot adott, egy pedig nem hajtotta végre a hiánypótlást. Az új közbeszerzési eljárásra október 12-ig várják a jelentkezéseket.