Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az egyik legnagyobb arányban a találmányaikra, műszaki megoldásaikra jogi védelmet biztosítani kívánók száma emelkedett: a szabadalmi bejelentések száma közel 35 százalékkal nőtt, míg használatiminta-oltalmat 83 százalékkal többen igényeltek, mint korábban. A növekedés a védjegy és a formatervezési minták tekintetében is számottevő, itt mintegy 27, illetve 72 százalékkal több esetben nyújtottak be kérelmet az SZTNH-nál.

Az intenzívebb bejelentési és oltalomszerzési hajlandóság túlnyomórészt magyar gazdasági szereplőkhöz kapcsolódik. Magyarország javuló gazdasági teljesítőképessége mellett az is közrejátszhat a kedvező statisztikai adatokban, hogy 2015 őszétől ismét megnyíltak azok a pályázati lehetőségek, amelyek a hazai és uniós források terhére támogatást biztosítanak a szellemi alkotások hazai és külföldi iparjogvédelmi oltalmának megszerzéséhez, valamint fenntartásához.

Az SZTNH hatósági munkáját nem csupán az iparjogvédelmi területeken vették igénybe nagyobb számban az ügyfelek. 2016 első felében több mint félezer szerzői mű önkéntes műnyilvántartásba vételét kezdeményezték a hivatalnál, valamint - az operatív programok keretében pályázati úton elérhető kutatás-fejlesztési támogatásokkal összefüggésben - mintegy 550 esetben kérték a projekt k+f tartalmának minősítését. Ez a szám az elmúlt évek adataihoz képest megsokszorozódott igénybevételt jelent a mintegy fél évtizedes múltra visszatekintő intézményrendszer esetében. A k+f tevékenység minősítését, ideértve az adóhatóság, illetve harmadik személyek számára végzett szakértői munkát is, az SZTNH elsődlegesen az itt rendelkezésre álló műszaki szakmai kapacitás és tapasztalat felhasználásával látja el.