Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Alaposan megsarcolta a kormány 2019-ben az éttermeket, ugyanis a turisztikai hozzájárulásnak nevezett 4 százalékos különadóból -- a tervezett 15,5 milliárd forint helyett - 26,9 milliárd forint folyt be tavaly a költségvetésbe - derül ki a Magyar Államkincstár adataiból.

Ez a szám 2018-ban 18,9 milliárd forint volt. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) korábban több ellenőrzés alkalmával is azt tapasztalta, hogy a turizmusfejlesztési hozzájárulás fizetésére kötelezett adózók adóbevallási és megfizetési kötelezettségüknek nem tesznek eleget.

A különadót a Magyar Turisztikai Ügynökséghez rendelték, amit célzottan az országmarketingre költhet a Miniszterelnökség alá tartozó ügynökség. Az InfoRádió Adóinfo című magazinjában az RSM adótanácsadója, Hegedűs Sándor korábban elmondta, szerinte ez az összeg mindenképpen jelentős teher lehet az étteremtulajdonosok számára, hiszen az árbevételre számítódik, függetlenül attól, hogy az adott étteremnek milyen a jövedelmezősége.

A kormány gazdaságvédelmi akciótervének részét képezi, hogy a szálláshely-szolgáltatások áfakulcsát mérsékelték januártól, 18 százalékról 5 százalékra. Viszont ezzel párhuzamosan januártól bevezettek egy új adót a szállásadóknál is, a 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulást ezentúl már a szállodák is fizetik.