A 22 tóparti önkormányzat tulajdonában lévő hajózási társaság menetrendszerinti járatain augusztus végéig 474 ezren utaztak, ami 15 százalékkal több, mint az elmúlt évben. A sétahajókat 155,5 ezren vették igénybe, ami 32 százalékos emelkedés.

A Szántód-Tihany között közlekedő kompon az év első nyolc hónapjában 10,3 százalékkal nőtt a forgalom. A vártnál népszerűbbnek bizonyult a társaság két új gyorshajója, ugyanakkor az esti programhajókon és a németek által kedvelt, hajózással egybekötött túraprogramok iránt 26-35 százalékkal csökkent a kereslet.

A társaság vitorláskikötői üzletágának 3,5 százalékkal nőtt a bevétele. A cég siófoki hoteljében 4,4 százalékkal bővült, a két kempingjében viszont 7,6 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma.

Halmos Gábor az MTI-nek elmondta, az évente mintegy 2 milliárd forintos forgalmat lebonyolító, tavaly 70 millió forintos nyereséget elérő hajózási társaság bevételei az év első hét hónapjában 4,1 százalékkal emelkedtek. Az idei évre, az új tételként jelentkező 40 millió forintos mederhasználati díj megfizetése miatt, csak 30 millió forintos eredményt irányoztak elő a tulajdonosok, amit bizonyosan sikerül felülteljesíteni - mondta a cégvezető. A várakozások szerint több mint 80 millió forint lehet a nyereség.

A vezérigazgató szerint a hajózási társaság kiugróan jó eredménye több tényezőnek köszönhetőek. Szervezeti változás volt, változtattak a reklámstratégián, nem emeltek árakat a hajózási szolgáltatásokban, sőt újabb kedvezményeket vezettek be. A strandok és kempingek forgalmát tizedelő esős nyári időjárás a hajós programoknak kedvezett, és a Balaton-régió egyre színesebb és színvonalasabb programkínálata is sok vendégeket csábított a vízre. Forgalomnövekedést generált az is, hogy az időjáráshoz rugalmasabban igazodik a társaság, mint a korábbi években, így már kora tavasszal elindította hajóit, és kedvező őszi időjárás esetén október 5., a hajózási szezon hivatalos zárása után is indulnak még hajójáratok.