Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A követeléskezelő saját adatbázisa és a GKI Gazdaságkutató Zrt felmérése alapján elkészített fizetőképességi index több faktor felhasználásával méri, mennyire képesek fedezni kiadásaikat a hazai háztartások. Idén az első negyedévben 59,5 volt az index értéke, ami szignifikánsabb magasabb, mint az előző negyedévben mért 54,68-as érték. A magyar háztartások fizetőképessége 2013 óta folyamatosan javul, és a legfrissebb adatok alapján ez a tendencia várhatóan a jövőben is megmarad.

A 2018 második felétől tapasztalt kiemelkedő GDP-növekedést a háztartások is érzékelik - állapította meg Felfalusi Péter, az Intrum magyarországi vezérigazgatója. Az aktuális munkaerőpiaci folyamatok a bérek növekedését eredményezték, ami miatt jelentősen nőtt a családok elkölthető jövedelme, amely az indexben felfelé ható tényezőként jelent meg. A bérinfláció azonban költségeket jelent a vállalatoknak, akik erre az árak növelésével reagálnak. A fogyasztói árak a korábbiaknál jóval gyorsabban emelkedtek, ami azonban negatív hatással van a lakosság fizetőképességére. Egyelőre azonban még a bérnövekedés kompenzálja a fogyasztás drágulását. A fizetőképességi index alapján a magyar GDP várhatóan viszonylag gyors ütemben nő a közeljövőben is.

A követeléskezelő az évente elkészített Európai fizetési jelentésében a vállalati fizetési hajlandóságot is vizsgálja. A 2019 tavaszán készített kutatás szerint - amelyben 11,9 ezer cég vett részt Európa 29 országából, köztük 445 magyar vállalkozás - minden második európai vállalkozás problémásnak tartja, hogy a hosszú fizetési határidőket és azt, hogy a partnerek késve rendezik kintlévőségüket.

Ugyan magyar cégek körében arányában kevesebbeknek okoz gondot a partnerek késedelmes fizetése, de így is minden harmadik hazai vállalkozás küzd ezzel. A vállalkozások beszámolói szerint az elmaradó kifizetéseket leggyakrabban a partnerek és ügyfelek pénzügyi problémái okozzák, a válaszadók 46 százalék tapasztalt ilyet tavaly. Európában sokkal gyakoribb a tervezett késedelmes fizetés, a válaszadó cégek 50 százaléknak volt vele tapasztalata.