Nagyon kapós lett a magyarországi brókercég - felsrófolták az árat

Csúcsáron kelhet el a KBC Securities. A belga bank magyar brókercégéért immár 1,5 milliárd forintnál is többet kínálnak a vevőjelöltek. A tender hamarosan zárul.
Szakonyi Péter, 2018. augusztus 3. péntek, 19:32
Fotó: Reuters

Két hét múlva kiderül mennyit kínálnak a vevőjelöltek a KBC Securities Magyarországért. A magyar piac negyedik legnagyobb brókercégének eladása ugyanis a végső fázisban van: az árajánlatokat két hét múlva kell leadni, győztest pedig augusztus végén hirdet a belga anyagcég.

A Napi.hu értesülései szerint kiélezett küzdelem volt már a tender első szakaszában is. Amint az korábbi cikkünkben is megírtuk, az árat fokozatosan srófolták fölfele az érdeklődők - ez most 5 millió euró, azaz 1,5 milliárd fölött van.

A szűkített listára értesüléseink szerint négy cég került fel: három külföldi és egy magyar. A vevőjelöltek között akad egy román és egy cseh cég, az Erste Bank és a magyar Equilor. A legmagasabb árat, úgy tudjuk, eddig a román érdeklődő ajánlotta.

Mi lesz a kosárban?

Továbbra sem ismert, hogy a belga anyabank mit bocsát áruba. Az nagyon valószínű, hogy az ügyfélállományt adnák át, ez lehet a legnagyobb érték. A KBC Securitiesnél 18 000 nagyon jó "minőségű" magán és céges ügyfél található, s részben ezzel magyarázható a pletykák szerint már egészen irreális eladási ár. Az azonban továbbra is kétséges, hogy a minimális 1,5 milliárdos árcédula tartalmazza-e az online és offline üzletágat, a BÉT-részvényeket és a magyar K&H Bankkal való további együttműködést.

További kérdések merülhetnek fel arról, hogy a tulajdonosváltást követően az új "gazda" meg tudja - és akarja-e - tartani a jól képzett munkatársakat. További bizonytalanság, hogy az ügyfelek mennyire maradnak hűségesek, vagyis hogy az új tulajdonos meg tudja tartani őket, s nem indul be az elvándorlás. Mert, ha ez bekövetkezik, akkor a vételár kidobott pénznek tekinthető.

Kit válasszanak?

Úgy tudjuk, hogy egyedül az ár alapján döntenek a vevőjelöltek közül, a végső megmérettetésben nincs jelentősége annak, hogy milyen nemzetiségű lesz a nyertes, vagyis az új tulajdonos.

A KBC Securities Magyarország magyar kézben tartása azonban a tőzsde szempontjából sem mellékes. Eltekintve attól, hogy a brókercégnek 5,2 százalékos tulajdonrésze van a BÉT-ben (ezzel a második legnagyobb tulajdonos) az sem elhanyagolható tényező, hogy egy esetleges külföldi tulajdonos vajon partnere lesz-e a tőzsdére igyekvő magyar cégeknek, vállalkozásoknak. Egy esetleges Equilor "győzelem" esetén a magyar cég a piacon ugyan nem tudja megszorítani az élen álló Concorde-ot, de feljönne a második helyre.

Érdeklődésünkre a K&H Csoport sajtóosztálya kétmondatos választ küldött: "A lakossági értékpapír forgalmazást tekintve egyelőre nem született végső döntés, a különböző lehetséges opciók további elemzést igényelnek. A lakossági értékpapír forgalmazást továbbra is a KBC Securities Magyarország végzi, a KBC Securities a korábban a tőle megszokott magas színvonalú szolgáltatásokat nyújtja ügyfeleinek, és jelenlegi formájában működik."

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Czirok_a_gasztroblogger, 2018.08.04 03:58

Kreator: Take Their Lives

https://www.youtube.com/watch?v=hKS8JQn7nTI
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Czirok_a_gasztroblogger, 2018.08.03 20:32

Én is mindig bróker akartam lenni, annak idején a brókervizsgát is letettem az - azóta sajnos már megszűnt - Budapesti Árutőzsdén. De azóta más vizekre sodort az élet, hogy így mondjam...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html