A finanszírozott összeg tekintetében a magyar lízingpiac év/év alapon ugyan csak 1,5 százalékot esett vissza 2008-ban - 1220 milliárd forintról 1203 milliárdra -, ám azt, hogy a pénzügyi válság első körben érte el a piacot, mindennél jobban jelzi, hogy az utolsó negyedévi 256,3 milliárd forintos kihelyezés már 26 százalékos csökkenést jelentett – mondta el a Magyar Lízingszövetség adatait ismertetve Mészáros György, a szövetség elnöke. A szerződések száma az értékhez képest jóval nagyobb, 11 százalékos visszaesést mutatott tavaly, az utolsó három hónapban pedig harmadával kevesebb kontraktust regisztráltak a lízingcégek.

Az autó- és ingatlanlízing a nagy vesztes

A lízingpiacon csökkenő arányú, de még mindig 46,75 százalékos súlyt képviselő retail gépjármű-ügyletek szegmense szeptemberig még tartotta magát, az új autók értékesítésénél kisebb mértékben, csak 8 százalékkal esett vissza a finanszírozás. Az utolsó negyedév itt mindennél jobban érezteti hatását: a 2007-es 77 ezer szerződés után a lízingcégek csak 54 ezer szerződést tudtak megkötni, a finanszírozott összeg 177 milliárd forintról 127 milliárdra csökkent, vagyis közel 30 százalék volt a csökkenés. Ennél is komolyabb és gyorsabb visszaesés látható az ingatlanlízing területén: az utolsó negyedévben itt a mínusz 38 százalékos volt, noha korábban a jövő egyik legigéretesebb új piacának tűnt ez a szegmens.

A túlélést egyelőre a gép- és berendezés-lízing üzletág biztosítja, éves szinten e terület növekedése 11 százalékos volt, s még a baljós utolsó három hónapban is sikerült 3 százalékos növekedést produkálnia a lízingszakmának.

Esésre számítanak

A jövő ugyanakkor borús. A Lízingszövetség tagjai körében elvégzett kutatás szerint a vállalkozások összességében arra számítanak, hogy negyedével esik majd vissza a finanszírozás. A személygépjármű-piacon 32, a tehergépjárműveknél 24,5, a flottafinanszírozás terén 10 százalék körüli szűkülést várnak. A gépek- és berendezések piacán 17,7 százalék lehet a visszaesés, ám ezen belül nagy a szóródást várnak: a mezőgazdasági gépek iránti kereslet kevésbé, az építőipari gépek iránti igény drasztikusan eshet vissza. Az ingatlanlízing területén a prognózis 15,5 százalékos csökkenést valószínűsít, ám a lakáslízing-területen szerényebb, 6 százalékos visszalépést várnak. A piaci zsugorodás újabb társaságok kilépését idézheti elő.

Lévai Gábor főtitkár szerint kitörési pont lehet, hogy a lízing kevésbé kockázatos, mint a hitel. A szövetség továbbra is hisz abban, hogy az ingatlanlízing kettős illetékének elvetése, illetve az EU-pályázatoknál a lízing diszpreferáltságának megszüntetése jelentősen megnövelné a kihelyezési lehetőségeket és így hozzájárulhatna ahhoz, hogy a vállalkozások könnyebben találjanak finanszírozási lehetőséget maguknak.