Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt években folyamatosan emelkednek a nézőszámok, egyre több az itt forgató külföldi produkció és minden évben érkeznek az újabb nemzetközi sikerek a magyar filmek számára. Minőség jellemzi a 2018-as magyar filmtermést is, a filmhéten versenyző nagyjátékfilmek között legalább öt olyan alkotás van, amely megérdemelné a Magyar Filmdíjat - hangsúlyozta Novák Emil. Hozzátette: nagyon sok a fiatal, erős szerzői hanggal jelentkező alkotó; a nagy nevek között pedig olyan rendezők szerepelnek új filmjeikkel, mint az Oscar-díjas Nemes Jeles László.

A Magyar Filmakadémia Egyesület az NMHH Médiatanácsa és a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával rendezi meg április 22. és 27. között az 5. Magyar Filmhetet a Corvin moziban. A filmhéten hét kategóriában - játékfilm, tévéfilm, kisjátékfilm, dokumentumfilm, ismeretterjesztő film, animációs film, televíziós sorozat - több mint 200 film versenyez a Magyar Filmdíjakért.

Idén rekordszámú jelentkezés érkezett a filmhétre, ez jelzi, mennyire fontos a szakmának a rendezvény, a találkozás a közönséggel - mondta a filmakadémia elnöke.

A filmhét feladata, hogy láthatóvá tegye a magyar alkotásokat a közönség számára - emelte ki Novák Emil, aki szerint a filmhét azért működik más koncepcióval, mint a korábbi filmszemle, mert teljesen megváltozott a promóciós és forgalmazási környezet. Ma minden producer és forgalmazó az interneten nevezi filmjeit a világ fesztiváljaira, sokkal könnyebben és gyorsabban jutnak el a magyar alkotások sokkal nagyobb közönséghez, mint korábban. Ma már egyszerűen nincs szükség arra, hogy a Berlinale előtt a nagy nemzetközi fesztiválok képviselőit és a külföldi újságírókat Magyarországra hívják megnézni a friss magyar filmeket.

Az idei filmhéten első alkalommal ad át életműdíjakat a Magyar Filmakadémia. Az elismeréseket Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera a Filmhét megnyitó ünnepségén veheti át. Emellett az idei filmhéten versenyeznek először a magyar gyártású tévésorozatok, amelyekből egyre több készül és egyre népszerűbbek - emelte ki.

Novák Emil elmondta azt is: a hétfői megnyitó után kedden többek között fiatal rendezők munkáit, egyetemi vizsga filmeket és a Magyar Nemzeti Filmalap Inkubátor Programjában készült alkotásokat is vetítenek a Filmhéten. A teljes filmhét alatt nagy számban és ingyenesen vetítenek ismeretterjesztő, dokumentum- és kisjátékfilmeket, animációs és tévéfilmeket a Corvin moziban; a nagyjátékfilmek 500 forintos áron tekinthetőek meg.