Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A bankcsoport tavalyi adózás előtti eredménye 47,8 milliárd forint volt. A múlt évben a K&H 236 milliárd forint új hitelt folyósított.

A bank az MNB növekedési hitelprogramja (nhp) második szakaszában 223 milliárd forint összegben kötött hitelszerződéseket, ami ezekből a hitelekből 15,9 százalékos piaci részesedést jelent. Az nhp két szakaszában 316 milliárd forint összegű hitelszerződést kötött a vállalati partnereivel, ami együttesen 14,7 százalékos piaci részesedést jelent.

A bank mérlegfőösszege tavaly év végén 2582 milliárd forintot tett ki, ami éves szinten 6 százalékos növekedés volt, az ügyfélhitelek 1325 milliárd forintra rúgtak, ez 3,7 százalékos csökkenést jelentett, az ügyfélbetétek állománya 13 százalékkal emelkedve 1831 milliárd forintot ért el 2015-ben - sorolta Hendrik Scheerlinck.

A lakossági elszámolás folyamatos, az alacsonyabb nettó kamatmarzsokban és állományokban megmutatkozó negatív hatást az emelkedő bevételek, a csökkenő hitelkockázati költségek és a szigorú költséggazdálkodás ellensúlyozta.

Éves összehasonlításban az új jelzáloghitel-folyósítás 2015 december végére 71 százalékkal emelkedett, és jelentős, 26,4 százalékos piaci részesedést szerzett a bank a jelzáloghitel-refinanszírozási piacon. A kis- és középvállalkozásoknak adott hitelek (kkv-hitelek) állománya éves összehasonlításban 6 százalékkal bővült, a K&H ezzel aktívan támogatta a kkv és vállalati ügyfeleinek növekedését. Az ügyfélbetétek és a befektetési alapokban kezelt vagyon állománya 303 milliárd forinttal emelkedett 2014-hez képest.

Magyarországon majdnem minden hatodik jelzáloghitelt a K&H folyósít. Az új hiteleket nézve 2015-ben 67,6 milliárd forint jelzáloghitelt folyósított a pénzintézet (éves összehasonlításban ez 71 százalékos bővülés), a piaci részesedés az új folyósításokból 16,0 százalékot mutat (ami éves összehasonlításban 2,0 százalékpontos bővülés).

A bank piaci részesedése a forintosított jelzáloghitelek refinanszírozásából az MNB által közölt piaci adatok alapján 26 százalék. A K&H a személyi hiteleknél 10,3 milliárd forint értékű új kölcsönt folyósított, piaci részesedése 8,0 százalék. A vállalati hitelezésben 2015-ben mintegy 158 milliárd forint új hitel folyósításával járult hozzá a bank vállalati ügyfeleinek növekedéséhez, ezzel tavaly 10,1 százalékra nőtt a bank részesedése ezen a piacon - mondta Scheerlinck. A kkv és vállalati ügyfelekkel kötött új lízingügyletek állománya 10 milliárd forinttal, 83 százalékkal emelkedett 2014-hez képest, a bővülés elsősorban a haszongépjárművek és a speciális gépek szegmensében zajlott le.

A bank tavaly 15,8 milliárd forint bankadót fizetett a költségvetésbe, a bankadó nélkül a költség/bevétel mutató 59,2 százalék volt, a hitel/betét arány 44,5 százalék, de ennek a mutatónak a számításakor a refinanszírozási hiteleket betétként veszik számításba a K&H-nál - mondta Gombás Attila pénzügyi vezető.

A csok (családi otthonteremtési kedvezmény) iránt jelentős az érdeklődés, naponta 15-20 konkrét hitelkérelmet regisztráltak, részben a bankfiókokban, részben a hitelintézet honlapján. A bank a csoknál 15-20 százalékos piaci hányadot szeretne elérni.