Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy nyáron hatályba lépett kormányrendelet kötelezi a pénzügyi szolgáltató cégek egy részét informatikai rendszereik auditálására 2017.  március 31-éig. A rendelet felháborodást váltott ki a hazai pénzpiacon - derül ki a Világgazdaság cikkéből. Céljával mindenki egyetérthet: a cégeknek tanúsíttatniuk kell, hogy rendszerük zárt, az abban tárolt adatokhoz nem férhetnek hozzá illetéktelenek.

A felháborodás oka az, hogy sok a kivétel a rendeletben. Például a takarékszövetkezeteknek csak 2018. január 31-ig kell ezzel elkészülniük és vannak olyan pénzügyi szervezetek - például a befektetési alapkezelők -, amelyek sok személyes adatok kezelnek, mégsem kell auditáltatniuk rendszerüket. Más szóval nem kell állniuk az ezzel járó költséget, ami versenyelőnyt jelenthet számukra.

Egyszereplős lista

További sajátossága az auditálásnak, hogy arra csak az MNB listáján szereplő informatikai szolgáltatókkal szerződhetnek az erre kötelezett pénzügyi vállalkozások. Ezen a listán keddig csak a Hunguard számítástechnikai, informatikai kutató-fejlesztő és általános szolgáltató kft. szerepelt. E vállalkozás többségi tulajdonát 2011-ben vásárolta meg Csík Balázs, aki Rogán Antal propagandaminiszterrel közösen talált fel egy elektronikus aláírási eljárást.

Idén január óta a Hunguard minősített többsége egy máltai bejegyzésű offshore cég kezében van. Ha a pénzintézetek csak ezzel az informatikai vállalkozással szerződhetnek az auditra, akkor a vállalat milliárdos nagyságrendű bevételt ígérő megrendelésekre számíthat. A több mint 25 éve alapított társaság 2014-ig néhány százmilliós éves forgalmat bonyolított le.