A Ferihegyi nemzetközi repülőtér utasforgalma januárban 6,1 százalékkal volt nagyobb a 2010 januárinál, ezen belül a fapados légitársaságok által használt 1-es terminálon 18,4 százalékkal nőtt a forgalom - közölte a repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. pénteken.

A 2/A terminálon 3 százalékkal bővült, a B terminálon, amely a schengeni határt jelenti, 0,8 százalékkal mérséklődött az utasforgalom 2011 januárjában az egy évvel korábbihoz képest.

A repülőtér forgalmának 30 százalékát a diszkont légitársaságok adták, 2,8 százalék volt a charter utasok száma, a többi hagyományos légitársaságokra jutott.
Az idén januárban a legnagyobb növekedést a fapados légitársaságok érték el: 17,2 százalékkal több utast szállítottak mint 2010 első hónapjában. Az élen továbbra is a Wizz Air és az easyJet áll. 

A hagyományos légitársaságok között elsősorban a Lufthansa, az Air France és a British Airways tudta növelni ferihegyi forgalmát. A legkedveltebb úti cél továbbra is London. A brit fővárosba 19,3 százalékkal többen utaztak az egy évvel korábbinál. Londont Párizs és Frankfurt követi, de a legdinamikusabban a müncheni utasok száma nő: 2011 januárjában éves összehasonlításban 60 százalék volt a növekedés. 

Hosszabb ideje tartó stagnálás után megindult a gépmozgások számának emelkedése, de lényegesen lassabban, mint az utasszám-növekedés. Ez azt jelzi, hogy a légitársaságok igyekeznek nagyobb kihasználtsággal közlekedtetni járataikat. A Ferihegyen megforduló hagyományos légitársaságok gépei átlagban 57,7 százalékos, a diszkontoké pedig 71,4 százalékos kihasználtsággal repültek. A légiáru-szállító repülőgépek forgalma 6,6 százalékkal nőtt. 

Ebben az évben eddig hat új járat indítását jelentették be. Januárban indult a Qatar Airways menetrendszerinti járata Doha és Budapest között. Áprilisban érkezik az American Airlines New York-i járata, indul a Jet2.Com Edinburgh-Budapest közötti járata és Rigából jön az Air Baltic. A Malév felújítja a barcelonai járatát és ismét lesz heti egy charter járat Toronto-Hamilton és Budapest között a FlyCentralEurope.com üzemeltetésében az Air Italy Boeing 767-es repülőgépeivel.