Nagyot nőtt az MNB nyeresége

Az első fél évben 52,7 milliárd forint nyeresége képződött a magyar jegybanknak, ami 33,9 milliárd forinttal több, mint a múlt év azonos időszakában volt - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján olvasható féléves jelentésben.
Szász Péter, 2019. október 7. hétfő, 12:12
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Legnagyobb mértékben a kamateredmény javult, ami a monetáris politikai intézkedéseknek, illetve a devizatartalék-kezelésnek eredményre gyakorolt hatásával magyarázható - írja az MTI.

A működési költségek félévi tényleges összege 20,863 milliárd forint, ami 7,5 százalékkal marad el a tervezettől és 2,1 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A költségnövekedés a személyi jellegű ráfordításoknál jelentkezett, amely egyrészt az üres álláshelyek betöltéséből adódóan az átlaglétszám 2,7 százalékos növekedéséből, másrészt területi bértömegkeretek emeléséből adódott.

Csökkentek viszont a banküzemi általános költségek, leginkább az egyéb (főként kommunikációs) költségek körében. Ez
abból adódott, hogy 2018 első felében jelentős kiadással járt a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel (és a bankjegycsere) program közösségi médiában folytatott kommunikációs kampánya, ugyanakkor a 2019-re tervezett nagyobb kampányok egyes elemei (pl.: Azonnali Fizetési Rendszer) az év későbbi részében, vagy jövőre valósulnak csak meg.

A normál üzletmenethez kapcsolódó idei beruházásokra jóváhagyott 7,153 milliárd forintból az első fél évben

2,543 milliárd forintot használtak fel, aminek jelentős része informatikai eszközök beszerzéséhez, illetve különböző informatikai projektekhez kötődött. Emellett a biztonságtechnikai környezet fejlesztéseként folyamatban van a Szabadság téri épület és a Logisztikai központ biztonságtechnikai és informatikai rendszereinek felújítása és korszerűsítése - olvasható az MNB féléves jelentésében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Borisz1106, 2019.10.10 21:01

@rigolya: 2014-ben több lett volna az eredménye a jegybanknak ha nem csinál alapítványokat. Az alkotmánybíróság kimondta, hogy az alapítványi vagyon közpénz. Az alapítványok alapítóokirata tartalmazza, hogy az átadott vagyon nem csökkehet (nem mehet az átadott összeg alá), annak csak a hozamait használhatják alapítványi célokra: szakképzések, hallgatói kutatói pályázatok, kiadványok, konferenciák, közgazdasági tanulmányok stb.
Varjú László Czeglédy Csabával feljelentette az MNB-t hűtlen kezelés miatt, viszont a vizsgálat megállapította, hogy az átadott pénz mind megvan, sőt gyarapodott (ők egyébként azt nem vitatták, hogy az alapítványok állampapír vásárlásokba kezdtek, nekik az volt a bajuk, hogy felélik a vagyont, kevés pénzt költenek alapítványi célokra és a vagyont lopják). Az EKB-nak viszont már nem tetszett az állampapír-vásárlás, sőt már az sem ha pl. olasz állampapírt vesznek az alapítványok. Itt tartunk most, ezért van a vagyon vállalati kötvényekben, ingatlanokban. Ez lehet nem hoz annyit, mint 2014-ben, 2015-ben az állampapírok.
Szóval, az alapítványok nem pénztermelő üzemek (a pénz nem is tudna már visszavándorolni olyan egyszerűen az MNB-be). Céljuk, én azt gondolom a burkolt monetáris finanszírozás volt. Ameddig lehetett csinálták is nagy gázzal! Az EKB újrainduló QE programja is ugyanez. Kicsit álszentek ebben a témában.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2019.10.10 19:36

@Borisz1106: 260 mrd-ből 4 év alatt csináltak 277 mrd-t???

Ez akkor 6,5% hozam... 4 év alatt.

Akkor az átlagosan évi 1,6% hozam...
Háááát: ez elég sovány!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2019.10.10 19:34

@Borisz1106: khm...

Rekordnyereségből???
96 mrd-ből?
260 mrd-t???

Így kuszaszem tényleg zseni lehet...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix7, 2019.10.10 15:59

@antitroll:
"Vagyis simán lehet, hogy egy kis értékű hiány sokkal kívánatosabb, mint a kiugró többlet."

Látom, hogy mi tetszene neked!
:D
Amúgy meg az 50 milliárd nem nagy összeg, ennyivel se megvédeni se kisegíteni nem lehet a forintot.
A kis értékű hiány akár értékesebb lehet ha "teszi a dolgát" a jegybank? Mekkora összegre gondoltál (ha az 50 is semmi) 10 milliárdra? Mi az a folyamat, amely segít a "dolga végzésében" és ennyire kevés pénzből kijön?
Sztem nincs ilyen...
:D
Túl kicsik vagyunk ahhoz, hogy pénzzel befolyásolni tudjuk a forint árfolyamát.
A kamatemelés meg jó pár vállalkozást/magánszemélyt hazavágna...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2019.10.10 14:57

@krix7:

Aki a bank- és pénzügyi rendszer működésének alapjait sem érti, annak azt sugallja a cikk címe, hogy valami nagyon pozitív dolog történt. Mondjuk úgy, hogy a számukra, számodra megtévesztő.
Te meg csak a címet olvasod... :-) Miközben a Google-ban kicsit rákeresve részletesen is elemzik, sőt maga az MNB cikkben töredékesen idézett MNB féléves jelentés is beszédes.
A valóság, hogy ez a szerinted győzelmi jelentés több, normálisan működő jegybankhoz képest abnormális jelenség egyszerű közlése. Mindaddig biztosan pozitív lesz, amíg a jegybank a forint árfolyamát nem tekinti védendő prioritásnak és simán megéri shortolni és a jegybanknak kamatot sem kell fizetnie.
De ha esetleg visszatérnénk a normális kerékvágásba, és negatívba fordul az egyenleg, akkor sem kell halálsikolyban kitörni. Az is normális, amíg belül van a elfogadható határon, lásd előző hozzászólásom.
Ez egy közlés, melynek üzenete van és az nem jó szerintem. Hatása ennek az 50 milliárd forintnak semmire sincs. Az állam pénze, ahogy a veszteség is az övé lenne. Ráadásul a nyereség jó része a brüsszeli pénzek kormány által közvetlenül a jegybanknál történt forintra váltása során keletkezett, tehát ha úgy vesszük az államtól van.

Hacsak nem veszik meg belőle az Utolsó Vacsora freskót... :-) De ez csak vicc, léteznek még alapítványok és műkincsek, amivel lehet pénzt kimenteni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html