Nagyot ugrott a vállalati hitelfelvétel

Több mint ötéves rekord dőlt meg az MNB hitelstatisztikája szerint.
MTI-Eco, 2013. október 31. csütörtök, 12:41
Fotó: Napi.hu

Szeptemberben 210 milliárd forinttal nőtt a vállalatok hitelállománya csak a tranzakciókat, azaz a hitelfelvételt és a törlesztést tekintve, s ezzel túlszárnyalta az eddig rekordként számon tartott 2008 júliusi 197 milliárd forintos növekményt - derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön közzétett adataiból.

Az MNB növekedési hitelprogramjából folyósított hitelekkel együtt a nem pénzügyi vállaltok 399 milliárd forinttal több forinthitelt vettek fel, mint amennyit törlesztettek, miközben devizahiteleiket nettó 189 milliárd forinttal törlesztették, azaz annyival többet fizettek vissza, mint amennyit felvettek.

A hitelintézetek összevont mérlegéről kiadott jelentésében azonban az MNB azt is megjegyezte, hogy a 399 milliárdos forinthitel tranzakciós értékben a növekedési hitelprogram keretében folyósított kifizetéseken túl egyedi hatás is szerepet játszhat.

A vállalatok a múlt hónapban 177 milliárdnyi forintbetétet vettek ki és 78 milliárd forint devizabetétet helyezek el pénzintézetekben, így a tranzakciók eredményeként 99 milliárd forinttal csökkent a vállalati betétállomány.

Ugyanakkor a vállalati hitelkamatok emelkedtek. A változó kamatozású vagy legfeljebb egy évre rögzített kamatú vállalati hitelek kamatai - amelyekbe azonban az MNB növekedési hitelprogramjában folyósított hitelek nem tartoznak bele, mert azok jellemzően fix kamatozásúak - emelkedtek. Az ilyen hitelek átlagos kamata egymillió euró értékhatárig 6,85 százalék, annál nagyobb összegre 3,38 százalék volt szeptemberben, 48, illetve 18 bázisponttal magasabb, mint az előző hónapban. Amióta az MNB Monetáris Tanácsa tavaly augusztusban megkezdte a kamatcsökkentési ciklust és 7,00 százalékról szeptemberig 320 bázisponttal 3,8 százalékra csökkentette az alapkamatot, a vállalati hitelkamatok egymillió euró alatt 302, egymillió euró fölött 416 bázisponttal csökkentek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Borisz1106, 2013.10.31 16:13

Ennyit arról, hogy nincs hitel a Vállalkozói szférának! :))

De a lényeg nem is a hitelek "mennyiségi változása", hanem sokkal inkább a "minőségi":
Amióta az MNB Monetáris Tanácsa tavaly augusztusban megkezdte a kamatcsökkentési ciklust és 7,00 százalékról szeptemberig 320 bázisponttal 3,8 százalékra csökkentette az alapkamatot, a vállalati hitelkamatok egymillió euró alatt 302, egymillió euró fölött 416 bázisponttal csökkentek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html