BUX

Nagyüzem a biztosítóknál, jön a jég- és viharszezon

Milliárdokat fizetnek a biztosítók a mögöttünk hagyott hónapok szélsőséges időjárása miatt az ingatlanokban, valamint a mezőgazdaságban elszenvedett károk után.

NAPI, 2010. augusztus 3. kedd, 13:02

Csaknem 1,5 milliárd forintot utalt át eddig a piacvezető lakásbiztosító, az Aegon Magyarország a borsodi károsultaknak.

A rendkívüli időjárás következtében az elmúlt hetekben Borsod megyéből 7661 darab kárbejelentés érkezett a biztosítóhoz, amely mintegy 1,5 milliárd forintot, a bejelentett károk 95 százalékát már kifizette mostanáig. A teljes Borsod megyei kár értéke megközelíti az 1,6 milliárd forintot.

A legtöbb ingatlan az árvíz (3323 darab) és a felhőszakadások miatt (2415 darab) rongálódott meg, előbbinél az átlagos kártérítés 350 ezer, az utóbbinál körülbelül 100 ezer forint, az összedőlt, totálkáros épületekre azonban több milliós, illetve tízmilliós kifizetések is voltak. A biztosító a nagy számú borsodi kár miatt szakértőket is átcsoportosított a területre, hogy az ügyfelek mielőbb megkaphassák a kártérítést.

A Miskolc melletti, hétezer lakosú Felsőzsolca nagy részét június elején öntötte el a helybéliek által Kis-Sajónak nevezett vízfolyás. A városban több mint 160 ház dőlt össze, a település 2200 lakóingatlanából 1800 sérült meg. Az árvíz összesen több mint 5 ezer embernek okozott kárt.

A felsőzsolcai biztosított lakóingatlanok mintegy egynegyede az Aegon Magyarországnál volt biztosítva. Az összes bejelentett kár felmérése, kifizetése július végéig megtörtént, a biztosító összesen több mint 120 millió forintot utalt át a károsultaknak. A 422 természeti jellegű kárbejelentésből 387 volt árvíz-, 23 felhőszakadás-, 12 pedig viharkár. Előfordult olyan eset is, hogy az épületet egy héten belül kétszer öntötte el az árvíz.

Az Aegon Magyarország munkatársai ezen kívül 1,5 millió forintot gyűjtöttek a Felsőzsolcai Platty Ida Óvoda felújítására. A biztosító munkatársai 750 ezer forintot gyűjtöttek, amit a cég megduplázott.

Jöhet még jég- és viharverés

Az egyre kiszámíthatatlanabb időjárás, a jégesők és a viharok nem csak a lakóházakban okoztak hatalmas károkat, de sajnos a mezőgazdaságból élőket is nagyon nehéz helyzetbe hozták. A Generali-Providencia Biztosító Zrt. július végéig több mint 1900 ilyen káresetet regisztrált, a jég- és viharkárok becsült értéke közel 2,3 milliárd forint. Ez utóbbi messze az egyik legmagasabb a hazai biztosítótársaságok által mért kárértékek között.

A Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) júliusi adatai alapján közel hétezer mezőgazdasági káresetet jelentettek be a biztosítótársaságoknál. A bejelentett károk értékét a szakemberek hatmilliárd forint fölé becsülik.

A Generali munkatársai folyamatosan dolgozzák fel a bejelentéseket, a társaság eddig hozzávetőlegesen 700 millió forintot fizetett ki a károsultaknak - mondta el Oláh Ferenc, a Generali-Providencia Biztosító Zrt. KKV és Mezőgazdasági Értékesítési Osztályának vezetője. Csongrád és Békés megye egy-egy részén olyan hatalmas károkat okoztak a júniusi jégesők és viharok, hogy volt ügyfelünk, akinek közel 100 millió forintot fizettünk ki. Ugyanebben a hónapban a Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben végigsöprő jég után esetenként több tízmillió forint értékű kártérítésekre is sor került - tette hozzá a szakember.

Egyáltalán nem szokatlanok az ilyen nagy összegű kifizetések: volt olyan biztosítottunk, akinek termőterületein tavaly 122 millió forintos kárt okozott a jégeső - mondta még el Oláh Ferenc, aki arra is figyelmeztetett, hogy az ilyenkor szokásos augusztusi jég- és viharszezon is még előttünk áll.