Napelemgyártás kezdődik Fehérváron

Napelemek gyártását kezdi meg az év második felében a székesfehérvári Jüllich Glas Holding; az új üzletág létrehozását több mint egyéves kutató-fejlesztő munka előzte meg, megvalósításra pedig csaknem 3 milliárd forintot költött a vállalatcsoport - mondta a társaság tulajdonosa az MTI-nek hétfőn.
MTI-Eco, 2011. április 18. hétfő, 19:34
Fotó:

Jüllich Ádám tájékoztatása szerint a napelemek tervezéséhez, gyártásához szükséges tudás megszerzésére tavaly tavasszal egy 300 millió forint értékű kutatás-fejlesztési projektet indításával készült fel a vállalatcsoport. Megvalósításához az Új Magyarország Fejlesztési Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Programjának keretében 184 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert.

A beruházás keretében a Sóstó Ipari Parkban 13 ezer négyzetméter alapterületű üzemet épített. Az új üzemben egy év alatt legyártott napelemek 13,2 gigawattóra energia termelésére lesznek képesek. Ez az energiamennyiség 5-7 ezer háztartás teljes energiaellátására elegendő.

A napelemgyártásban - az építészeti üveghez hasonlóan - a solar technológiák piacán is vezető szerepet akar szerezni a Jüllich Glas - mondta a cégcsoport tulajdonosa.

HOZZÁSZÓLÁSOK