Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az 1582-es, XIII. Gergely pápa bevezette naptárreform óta február 28, négyévente pedig 29 napos. Ekkor kezdődött el a nyugati világ kálváriája az eltévesztett dátumokkal, vagy a furcsán megállapított havidíjakkal. Az átlagember a legtöbbször jól jár azzal, hogy három nappal rövidebb időszakért kell fizetni: például, ha a szolgáltatónk számlázási időszaka minden hónapban azonos napon jár le, akkor februárban nem a szokásos 30-31 napos ciklusra számolják ki a költségeit.

Ugyanígy azok is jól járnak, akiknek a munkáltatójuk nem a ledolgozott napok száma szerint, hanem állandó havi bért fizet. A gyakorlatban például idén januárban, ha valakinek hétfőtől-péntekig tart a beosztása, akkor 22 munkanapon kell bemennie a munkahelyére, februárban viszont csak 20 napot kell dolgoznia. Sőt, papíron a rövidebb időszak alatt kevesebb a kiadása is. Egy magyar ember átlagos napi kiadása a KSH 2015-ös adatai szerint megközelítőleg 1800 forint, tehát papíron 3600-5400 forintot spórol.

Viszont sok esetben rajtaveszt, ha februárban rendel meg havi szolgáltatásokat. Így van ez a legtöbb tömegközlekedési vállalatnál is, ahol nem lehet 30 napos bérletet váltani. A havi bérletek többségét úgy állítják ki, hogy az a vásárlás napját követő hónap azonos időpontja előtti napig érvényes. Ha például január 2-án veszi meg, akkor az február 1-ig lesz érvényes, ugyanígy ha február 2-án váltja ki a havi bérletét, az március 1-ig. Előbbi 30, utóbbi 28 napra lesz jó. Egy teljes árú, 9500 forintos havi bérlettel számolva 633 forint a veszteség a februáron.

Harminc nap vs. egy hónap

Sok társaságnál nemcsak havi, hanem fixen 30 napos bérletet is árusítanak. Így például a MÁV-nál a 30 nap valóban egy hónapra érvényes. Még 2008-ban a BKV is megszüntette a havi tételezést, viszont az év februárjában több utas is azt vette észre, hogy 30 helyett 29 napra váltotta meg az utazását.

Ugyanakkor nem a BKK-nál kell perlekedni a kiesés miatt: a Napi.hu kérdésére a társaság közölte, hogy a díjszabásról és az érvényességről nem ők, hanem a jogszabályok szerint a Fővárosi Önkormányzat dönt. "A havi bérletek tetszőleges kezdőnappal válthatóak, érvénytartamuk egy hónap, az adott hónap adott napjának (kezdőnapnak) nulla órájától a következő hónapnak a kezdőnappal megegyező napjának 2 órájáig érvényesek" - idézte a vonatkozó jogszabályt a BKK sajtóosztálya megkeresésünkkor.

Kérdésünkre azt is közölték, hogy nem terveznek hasonló akciót, mint tavaly novemberben, amikor a jegykiadás várható leterheltsége miatt három ajándéknapot adtak azoknak, akiknek a bérlete október legvégén járt volna le. Február első napjaiban ugyanis jobban eloszlik majd a forgalom, tehát semmi nem indokolná a lépést.

A cég szerint a bérletárra vetített 28 kontra 30 napos számítás igazságtalan a társasággal és a jogszabállyal szemben is. A díjszabás nem csak a februári hónapra vonatkozik, hanem az év összes hónapjára, így a bérletvásárlók az év 31 napos hónapjaiban sem fizetnek többet, mint a többi hónapban - fogalmazott a BKK Zrt.

Viszont spórolhat, ha a hétvégén jár le a bérlete: ha január 29-31. között veszi meg, akkor az ugyanúgy február 28-ig lesz érvényes, mintha február 1-én váltaná ki.