Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Így a második negyedévben a lízingtársaságok napi átlagban 1,3 milliárd forint összegű finanszírozásra kötöttek szerződést az év első felében.

A fő szegmensekben növekedést értek el a lízingvállalatok. Az autó- és flottafinanszírozásban 1 százalékkal 104 milliárd forintra, a termelőeszközöknél 7 százalékkal 131 milliárd forintra, a gépek esetében pedig szintén 7 százalékkal 63 milliárd forintra nőtt a finanszírozott összeg.

Bár az járműlízingnél a dinamika szerény, de jelzi, hogy a piac magára talált. A másik két fontos szegmensben jelentősnek mondható ugyanakkor a növekedés, és ezáltal egészségesebbé és kiegyensúlyozottabbá vált a korábban elsősorban a járműfinanszírozásra koncentráló lízingpiac. Ez azt is jelenti, hogy a termelő szektor finanszírozásában a lízingcégek egyértelműen fontos alternatívaként szerepelnek - mondta Nyikos Katalin, a Magyar Lízingszövetség elnöke.

Az idei első félévben az MNB növekedési hitelprogramja továbbra segítette a lízingpiacot: a 235 milliárdos finanszírozott összeg 24 százaléka (55 milliárd forint) kötődött e programhoz. Az exportcélú lízingfinanszírozást elősegítő Exim-program keretében pedig közel 7 milliárd forint értékben nyújtottak forrást a lízingtársaságok, ami a teljes piac 3 százalékát jelentette.

A lízingszövetség szakértői arra számítanak, hogy - a gazdasági növekedési kilátásokkal összhangban  a következő időszakban folytatódhat a növekedés a piacon, és a lízingpiac bővüléséhez a járműfinanszírozás mellett a termelőeszközök és a gépek finanszírozása is számottevően hozzájárul. Idén az év egészében a finanszírozott összeg megközelítheti az 500 milliárd forintot.