Nátrán: nagy siker az Eximbank devizakötvény-kibocsátása

Az Eximbank minél gyorsabban próbálja majd kihelyezi az exportszektorba a múlt heti kötvénykibocsátás során bevont forrásokat - közölte Nátrán Roland, a Magyar Export-Import Bank (Eximbank) vezérigazgatója hétfőn Budapesten, a parlament gazdasági bizottságában.
MTI, 2012. december 10. hétfő, 14:29
Fotó: Napi.hu

A kötvénykibocsátásról és az Eximbank kétévesre tervezett, kétmilliárd euró keretösszegű nemzetközi kötvénykibocsátási programjáról Nátrán Roland elmondta: december 5-én az Eximbank 500 millió dollár összegű, 5 éves futamidejű, 5,5 százalékos fix kamatozású, 5,75 százalékos hozamú kötvényt értékesített a befektetőknek. A kötvényekre 2,2 milliárd dollár értékben érkezett ajánlat, vagyis rendkívül élénk volt a befektetői érdeklődés - fűzte hozzá. A vezérigazgató úgy vélekedett, hogy a kis- és közepes vállalkozások felől megfelelő kereslet van ezekre a forrásokra, sőt jelentős bővülésre is lehetőség van.

Nátrán Roland a múlt heti kibocsátás kapcsán elmondta: az Eximbank 5,875-ös kamatszinten hirdette meg a kötvényeket, de egy alacsonyabbat sikerült elérni. Azt figyelembe véve, hogy az Eximbanknak ez volt az első devizában denominált nemzetközi kötvénykibocsátása, egy ilyen kamatszint elérése meglehetősen nagy sikernek tekinthető - emelte ki. Hozzáfűzte, hogy a befektetők bizalmat szavaztak az Eximbank stratégiájának, és miután szuverén - állami - garancia áll mögötte, az állam felé is megnyilvánult a befektetői bizalom. Az Eximbank célja, hogy a forrásokat sikeresen helyezze ki az exportszektor számára - jelezte Nátrán.

Lenhardt Balázs független képviselő kérdésére az Eximbank vezérigazgatója kifejtette: a kötvénykibocsátással a magyarországi exportszektor versenyképességének javítása a cél, a források felhasználásakor pedig az a döntő, hogy mely exporttevékenység teremt hozzáadott értéket a magyar gazdaság számára. Ha külföldi tulajdonú társaságok exporttevékenységét támogatják, akkor azt feltételezik, hogy ezzel munkahelyeket és a magyar költségvetésnek adóbevételeket teremtenek - mondta Nátrán. Hozzáfűzte: ugyanakkor a támogatások nem szolgálhatják azt a célt, hogy a külföldi, anyavállalati finanszírozási forrásokat erre cseréljék a cégek.

Egyértelműen van igény

Kovács Tibor (MSZP) kérdésére, miszerint a kis- és középvállalkozói (kkv) szektorban van-e a bevont forrásoknak megfelelő nagyságrendű hiteligény, a vezérigazgató kijelentette: egyértelműen van igény a vállalkozások felől. A magyar gazdaság mintegy 90 milliárd eurónyi exportot generál évente, ennek az exportvolumennek az ötödét adják a kkv-k, Magyarország exportlefedettségi mutatója - vagyis az az arányszám, amely megmutatja, hogy egy ország exportvolumenének mekkora részét finanszírozza az állami exporthitelügynökség - csak 0,7 százalék. Ezzel szemben a közép-kelet európai átlag 3-4 százalék, vagyis egyértelműen van mód tevékenységük bővítésére.

Nátrán elmondta azt is, hogy egy néhány héttel ezelőtti törvénymódosításnak köszönhetően az Eximbank új finanszírozási csatornákat is megnyit, és ennek keretében az exportáló kkv-k beszállítóit is támogatja.

Rogán Antal (Fidesz), a bizottság elnöke kiemelte: a múlt heti kibocsátással sikerült bizonyítani, hogy egy állami tulajdonú bank meg tud jelenni a nemzetközi kötvénypiacon, ráadásul kedvező hozammal. A magyar állam elkezdte működtetni azt a szervezetét, amely a vállalatok exportfinanszírozását hivatott segíteni - hangsúlyozta.

A Fidesz frakcióvezetője helyesnek nevezte, hogy az Eximbank expanzív politikába kezd, tekintve, hogy magyar vállalkozás exportszerzésének támogatása kulcskérdés, mert ez hozzájárul a gazdasági növekedéshez.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zsuzsimami, 2012.12.10 15:11

Most nem baj a deviza adósság?
Ha a Fidesz csinálja akkor siker?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html