Angyal József korábban arról írt, hogy július 1-től a szociális hozzájárulási adó 17,5 százalékra csökkent. A jogszabályváltozást időben kihirdették, ám annak értelmezésével a NAV nagyon elkésett. Az első beadási határidő ma, augusztus 12-én van. A jogszabályváltozásnak megfelelő 1908-as nyomtatványt július 12-ig kellett volna a NAV-nak közzétenni. Ehelyett augusztus 8-án (csütörtökön) - négy nappal a beadási határidő előtt - egy frissítést tett közé az adóhivatal, melyben 19,5 százalék kedvezményt lehet figyelembe venni a 17,5 százalékos szocho terhére.

Angyal szerint azok a vállalkozások, akik már 8-a előtt beküldték a bevallást, most dolgozhatnak újra.

Ezzel szemben a NAV azt írja, hogy a jogalkotói szándékot figyelembe véve frissítette a 1908-as bevallást, mely így a szociális hozzájárulási adó áthúzódó kedvezménnyel érintett adózók számára a kedvezőbb adókulcs használatát teszi lehetővé. Nem kell megijednie annak, aki nem hagyta az utolsó pillanatra a bevallást. Az alapverzióval (8.0) helyesen kitöltött és beküldött bizonylatok nem hibásak. A felhasználók az új verziójú (9.0) programmal önellenőrzhetik a már beküldött bevallást és ezzel a kedvezőbb szempontrendszert érvényesíthetik a már feldolgozott bevallások esetében is.

Tehát csak azoknak kell újraküldeni, kvázi önellenőrizni az augusztus 8-áig beküldött 08-as bevallásokat, akik érintettek ezzel a kedvezménnyel. Akik nem, azoknak nincs teendőjük.

- közölték.

A 696-os sor

Angyal József szerint van egy másik probléma is: sokan nem tudják hibátlanul kitölteni a teljes szocho kedvezményes áthúzódó kedvezménynél (például gyesről visszatérő anyuka esetében). A hiba oka, hogy a NAV nem boldogult egy képlettel a 696. sorban, így egyszerűen kihagyta, emiatt hibát jelez az ellenőrző szoftver. A változásról semmilyen tájékoztatót nem tett közzé az adóhivatal, a változásokat a 1908-as kitöltési útmutató 155. oldalától pirossal jelzik. Azok a bérszámfejtők, könyvelők, akik a mai napon megpróbálják beadni a 1908-as bevallást, nem tudják hibátlanul megtenni áthúzódó kedvezményekre.

A NAV erre úgy reagált, hogy a 696. sor esetében megjelenő sárga figyelmeztető jelzés nem befolyásolja a bevallás feldolgozását, az a kevésbé jelentős összefüggések átnézésére hívja fel a figyelmet, hibátlanként benyújtható a bevallás.

A NAV a honlapján a már évek óta megszokott, a nyomtatványkitöltő programot használó könyvelőszakma előtt is jól ismert módon tájékoztatta a felhasználókat a 08-as bevallást érintő változásról. A tájékoztató a "1908 nyomtatványkitöltő program telepítésénél" a "korábbi verziók" alatt elérhető.