Bajusz Dániel és Séra Gergely

Sikeresen halad a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szervezeti átalakítása, amelynek egyik jelentős eredménye, hogy tavaly nagyjából ötödével kevesebb adóper indult a 2016-oshoz képest, miközben a perek értéke mindössze 8 százalékkal csökkent. A korábbi évekhez hasonlóan, az ügyek döntő része az adóhatóság győzelmével ért véget, vagyis a NAV összességében eredményesen tudta megvédeni megállapításait. Ezt jelzi, hogy a közigazgatási és munkaügyi bíróságok után a Kúriához az esetek közel háromnegyedében vállalatok fordulnak, vagyis több pert döntenek el a cégek hátrányára, mint az előnyére.

Ennek ellenére érdemes lehet pert indítani az adóhatóság ellen, ezt a perköltségek alakulása is bizonyít. Peres ügyekben a vesztes fél fizeti a perköltséget, amelyet a bíróságok általában a vitatott összeg arányában állapítanak meg. Azaz nagyobb értékű adóper esetén magasabb perköltség jár a nyertes félnek.

Sokatmondó, hogy a NAV által kapott perköltség csak 1,2 százalékkal haladta meg az általa fizetett összeget a Kúria előtti eljárásokban. Ez azt jelenti, hogy hiába 70 százalék feletti az adóhatóság nyertességi aránya az ügyek száma alapján, a Kúria előtt már csak a megállapított adóhiány alig több mint felét tudja megvédeni a szervezet. Ezek a kimutatások rávilágítanak, hogy a kiemelt ügyekben - ahol már a társaságok is gyakrabban vonnak be speciális tapasztalattal rendelkező képviselőket - jelentősen nő a cégek sikerességi aránya.

Az idén hatályba lépett új szabályok számos esetben szűkítik a társaságok jogait és érdekérvényesítési lehetőségeit. Ennek következményeként még nagyobb jelentősége lesz annak, hogy a szervezetek tudatosan figyeljenek az adóvitáikban arra, hogy már az eljárások kezdeti szakaszában felkészülten reagáljanak a revizorok keresztkérdéseire. A döntéshozóknak fel kell ismerniük, hogy a jövőben a bírósági esetjog és gyakorlat ismeretének sokkal nagyobb szerepe lesz, mint korábban. Azoknak, akik a releváns gyakorlatot már az első perctől fogva hasznosítani tudják, lényegesen megemelkednek a győzelmi esélyeik.

A szerzők a Vámosi-Nagy Ernst & Young Ügyvédi Iroda adóperes csoportjának munkatársai

A kép forrása: Rawpixel/Unsplash.