Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Október 1-től mintegy egymillió belföldi vállalkozás valamennyi egymás közötti ügyletének számlaadatait látni fogja az adóhivatal, élesedik ugyanis az online számla rendszer, amelybe szeptember 30-án éjfélig minden cégnek regisztrálnia kell. Ezután vagy online állít ki számlát, vagy a kézzel kiállított számláinak adatait viszi be elektronikusan, a kiállítástól számított néhány napon belül - írja az Infostart.

A feketegazdaság elleni küzdelemben már bizonyított az online számla, tavaly az Európai Bizottság mérése alapján 6,6 százalékra csökkent az adóelkerülés Magyarországon - ez kevesebb, mint amennyit Dániában vagy Németországban mértek.

A magyar adózás történetében mérföldkő lehet az október 1-ei időpont - szögezte le korábban Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár. 2019-ben ugyanis még csak a 100 ezer forint feletti áfatartamú számlákat látta az adóhivatal, október 1-től viszont a gazdálkodók közti relációkban már minden vállalkozóét, még az áfában alanyi mentességet választókét is látni fogja.