Az étkezőhelyi vendéglátásban a helyben készített étel, a nem alkoholos ital helyben történő elfogyasztása kedvezményes, 5 százalékos áfakulccsal adózik, amit az online pénztárgép "A" jelű forgalmi gyűjtőjében kell rögzíteni. A helyben készített étel, a nem alkoholos ital elvitelre történő értékesítése, illetve annak házhozszállítása az azonnali fogyasztáshoz szükséges kiegészítő szolgáltatások hiányában termékértékesítésnek minősül. Így az ellenértéket 27 százalékos áfa terheli, amit a "C" jelű forgalmi gyűjtőben kell rögzíteni. A felmerülő járulékos költségek, mint például a csomagolással, a termék kiszállításával kapcsolatos költségek, beépülnek az árba, így az étel 27 százalékos adókulcsával adóznak - ismerteti a hatályos szabályokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, amely most azért tisztázza a szabályt, mert az ellenőrzési tapasztalataik alapján sok helyen a vendéglátósok rosszul ütik fel a tételeket.

De azt is sokan elhibázzák, hogy az elvitelre kért, illetve házhoz rendelt étel túlnyomórészt lisztből készül és a vámtarifaszáma 1901-ből, 1903, 1904, 1905 10, 1905 40, 1905 90, mint például az elősütött és megsütött pizza, a hamburger, a lángos, akkor a termékértékesítés miatt az adó mértéke 18 százalék. Ebben az esetben a megrendelt termék kiszállítási díja, csomagolási költsége 18 százalékkal adózik, amit a "B" jelű forgalmi gyűjtőben kell rögzíteni.

Ha a nem alkoholos italt nem helyben készítik, vagy az ital alkoholos, akkor az adómérték 27 százalék, amit a "C" jelű forgalmi gyűjtőben kell rögzíteni.