A vád szerint az ügy I. és II. rendű vádlottjai - apa és fia - 2016 júniusától a 2017 novemberében történt letartóztatásukig horvát, magyar és cseh cégek nevében egy lengyel gazdasági társaságtól univerzális olajat vásároltak, amelyet egyetlen esetben sem a szállítási helyként megadott szlovén és román címekre szállíttattak le, hanem jövedéki adó megfizetése nélkül, Magyarországon üzemanyagként értékesítettek - adta hírül a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség.

A fuvarokmányokon és kitárolási iratokon szállítási címként megjelölt külföldi címek fiktívek voltak, ott sem épületek, sem gazdasági társaságok nem voltak.

A megvásárolt univerzális olaj a lobbanáspontja és magas növényolaj tartalma miatt nem felelt meg a dízelgázolaj szabvány szerinti minőségi követelményeinek. A bázisolaj fuvarozását az ügy III. rendű vádlottja a szlovák cégén keresztül végezte, a járműszerelvényt is minden esetben ő vezette. A behozatal megszervezése során a vádlottak külön, erre a célra rendszeresített és gyakran váltogatott telefonokon tartották egymással a kapcsolatot. A közúti ellenőrzések elkerülésének érdekében a szállítmány útvonalának megfigyelését, jóval a járműszerelvény előtt haladva az apa és a fia végezte.

Az ügy további vádlottjai, az olaj magyarországi viszonteladói és magánszemély vevői tisztában voltak azzal, hogy olyan bázisolajat vásárolnak meg, amely után jövedéki adót és áfát senki nem fizetett. Ennek folytán ugyanis jóval a hivatalos egységár alatt jutottak hozzá az olajtermékhez.

Az ügy tizenöt vádlottja a jövedéki adó és általános forgalmi adó megfizetését elkerülve összesen 754 millió forinttal károsította meg a magyar költségvetést.

Az ügyészség az apát és fiát, valamint a szállításokat végző férfit különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntettével, valamint rossz minőségű termék forgalomba hozatalának bűntettével vádolja, míg 12 társuknak - köztük két nőnek - orgazdaság bűntette miatt kell felelniük. A jelenleg szabadlábon lévő vádlottak bűnösségéről a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni.