Ne fizessék vissza a letelepedési kötvényeket! - itt a javaslat

A Párbeszéd álláspontja szerint a letelepedési kötvények árusításának leállításán túl indokolt az alapos kivizsgálás is - jelentette be Barabás Richárd, az ellenzéki párt elnökségi tagja.
Napi.hu, 2016. október 25. kedd, 14:56
Fotó: Reuters

Érvelése szerint a kötvények eladása egy VIP kategóriás embercsempészet, amelyhez hitel is felvehető, ezért megéri akár strómanokat is felhasználni. A Párbeszéd szerint amíg nem kerül sor alapos vizsgálatra, a kötvények 2018-tól esedékes visszafizetését fel kell függeszteni.

A párt szerint embercsempészetről szól a letelepedési kötvényprogram, az államadósság-finanszírozás olyan fügefalevél, amely csak ürügyül szolgál. A párt már másfél évvel ezelőtt jelezte: a kérelmezők hitelt vehetnek fel, így valójában már a nem vagyonosok számára is nyitva az út. Sőt, a bonyolult ügylet lehetővé teszi, hogy az offshore cégek akár stróman kérelmezőket szerezzenek, mert ez jó üzletet jelent számukra. A letelepedési kötvényprogram inkább emlékeztet a Quaestor-féle fiktív kötvénykibocsátásra, hiszen az offshore cégek valójában egy ismeretlen feltételekkel kibocsátott titokzatos értékpapírt adnak el a vevőiknek, nem államkötvényt.

A Párbeszéd szerint egy alapos vizsgálatnak fel kell derítenie a kötvényeket lejegyző offshore cégek bevételeit, az általuk kibocsátott értékpapírok feltételeit, és a cégek esetleges kötődését is.

Az államadósság mértéke meghaladja a 25 ezer milliárd forintot, míg mindössze 310 milliárd forint folyt be a kötvényekből, és ez mindössze 1,23 százaléka az államadósságnak.

A Párbeszéd ezért azt javasolja, ha vizsgálatra nem kerül sor, akkor a 2018-ban egy újonnan felálló kormány függessze fel a letelepedési kötvények lejáratkor való visszafizetését az offshore cégeknek! A vevőket nem éri kár, hiszen ők nem ezeket vették meg, hanem az offshore cégek speciális, titokzatos értékpapírjait, amiért a haveri cégeknek kell felelniük - tette hozzá Barabás Richárd.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

bissone, 2016.10.25 21:47

Jó jó értem én, hogy a Jegybank független de mi az a PM.
PénzügyMinisztérium?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2016.10.25 16:33

Ez baromság.
Az eljárás menete:
A letelepedési kötvényt vásárló magánszemélyek nem államkötvényt vásároltak, hanem egy offshore cég értékpapírjait.
Ez a cég vásárolt államkötvényt, az ugyn. letelepedési kötvényt.
Ezután az offshore cég ad egy igazolást a kínai, vagy akármilyen magánszemélynek, hogy a a pénze letelepedési kötvényben van.
A magánszemély ezzel az igazolással elfárad a megfelelő magyar nagykövetségre stb-stb és automatikusan záros határidőn belül megkapja az Magyarország és ezzel együtt az EU területére vonatkozó tartózkodási engedélyt.
Az államkötvények névértékét és hozamát a magyar állam 5 év letelte után kifizeti az offshore cégnek.
Az offshore cég a névértéket visszafizeti a magánszemélynek.
A magánszemély ha a törvényi feltételekkel rendelkezik, mint jogszerű tartózkodás, bejelentett lakcím stb-stb, akkor egyszerűsített eljárással magyar állampolgárrá válik.

Ha az állam nem fizetné vissza a kötvényt, az gyakorlatilag fizetésképtelenség bejelentését jelentené, mivel állampapírról van szó, melynek kifizetéséért a magyar állam nevében a kormány kifizetési garanciát vállalt. Ráadásul nem csak a magánszeméllyel cseszne ki, hanem a vélhetően neki nagyon nem ellenszenves offshore céggel is. Ez ugye a legkevésbé elképzelhető verzió.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ablakzsiraf, 2016.10.25 16:09

Vizsgálják át, egyetértek, de hogy ez embercsempészet lenne, az a hülyeség alja... :D

A kommentmotort pedig már nagyon illő lenne kijavítani!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html