Kedvelt csokoládémárkákkal trükköztek, lecsapott a hatóság

Egy fővárosi, egyebek mellett élelmiszert is árusító üzlet ellenőrzése során számos, jogellenesen meghosszabbított minőségmegőrzési idejű, ezért hamisítottnak minősülő élelmiszert vontak ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei - írja közleményében a hatóság.
Szabó Dániel, 2020. június 16. kedd, 09:03
Fotó: Nébih

A budapesti diszkontban az élelmiszerek lejárati idejét úgy írták át, hogy egyszerűen leragasztották az eredeti időpontot egy későbbivel és újra megpróbálták azokat eladni. Ahogy az látszik a Nébih videóján, a legnépszerűbb csokoládémárkák esetében trükközött a boltos. De csaltak ismert üdítőkkel és energiaitalokkal is.

A helyszíni ellenőrzés során az ügyfél úgy nyilatkozott, hogy a meghosszabbított minőségmegőrzési időket tartalmazó címkéket egy piacon vásárolta és azokat az üzletben helyezte fel a termékekre - közölte a hatóság, amely szerint nemcsak a lejárati időket hamisították így meg. A fentieken túl nem nyomonkövethető, illetve lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszerek is akadtak a diszkontban.

A szakemberek az összesen 63 tétel jogsértő élelmiszert azonnali hatállyal kivonták a forgalomból, ismételt forgalomba hozatalukat pedig azonnali hatállyal megtiltották. Több mint 80 kilogramm élelmiszer végezte így a kukában.

Az ügyben az eljárás, valamint a bírság megállapítása folyamatban van. A társaság neve szerepel a jogsértési listán is, ez alapján egy Erzsébet körúti (KHANH NGOC Kft.) ázsiai diszkontban történt a csalás.

HOZZÁSZÓLÁSOK