Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Már a magyar szállodák is azonnal készpénzt követelnek a Neckermann utazási iroda által közvetített belföldi turistáktól - tudta meg a Napi.hu szállodai forrásból. A Neckermann ugyanis nem csak külföldi utakat szervez, hanem sok hazai szállodával is kapcsolatban áll Hajdúszoboszlótól Sopronig. Az egyik legnagyobb hazai tulajdonban lévő szállodalánc pedig úgy döntött, hogy előre kéri a számlák kifizetését a Neckermann által küldött vendégektől.

Ez nemzetközi gyakorlat: Törökországtól Mexikóig is készpénzt követelnek a Neckermann utazási iroda magyar turistáitól a helyi szállodások, mert attól félnek, hogy nem kapják meg a becsődölt brit Thomas Cook tulajdonában lévő utazási irodától beígért pénzt. A Neckermann Magyarország már hétfői közleményében figyelmeztetett: néhány szálláshely az elutazás napján kérheti a számlájuk kiegyenlítését.

A hazai szállodák összességében nem nagyon függnek a Neckermanntól, bár az utazási iroda elfogadja a Széchenyi Pihenőkártyát, amely belföldi utazásra felhasználható, ez pedig népszerű fizetési eszköze a belföldi nyaralóknak. A tulajdonosa csődje miatt bizonytalan helyzetbe sodródott legnagyobb hazai utazási iroda korábbi belföldi katalógusa szerint a magyar turisták számára zalakarosi, hévízi, budapesti, sárvári, hajdúszoboszlói hoteleket tudtak ajánlani. Tehát a legnépszerűbb belföldi régiók legfontosabb szállodáival állnak partneri kapcsolatba.

A Neckermann piacvezető utazásszervező a hazai piacon, tavaly 18,3 milliárd forintos bevétel mellett 651 millió forintos profittal zárt a N-U-R Neckermann-utazás Szolgáltató Kft. Ellenben 5,6 milliárd forint a rövid lejáratú kötelezettsége és 4,1 milliárd forint az eredménytartaléka. Közölték: egészségesen működnek, nincs rendezetlen ügyük, összes idei és jövő évi foglalásuk ki van fizetve, és a további működés normál esetben biztosított. Csődbe ment hétfőn és azonnali hatállyal beszüntette tevékenységét a legrégibb brit utazási iroda, a Thomas Cook, amelynek több százezer utasa tartózkodik jelenleg is a világ különböző üdülőhelyein. A magyar cég az osztrák Thomas Cook Austria AG leányvállalata, amely szintén leállította az utazások értékesítését, és nem tudja garantálni a lefoglalt utazások teljesítését sem.