Négy cég nyerte a szúnyogirtási tendert - büntetett a hatóság

Múlt héten a Közbeszerzési Döntőbizottság több mint 6 millió forintra bírságolta a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot a szúnyogtender nem nyilvános volta miatt, hétfőn pedig kihirdette az ajánlatkérő a több mint 1,1 milliárd forintos közbeszerzés eredményét. Négy cég nyerte azt, a szerződést június 9-én írták alá, időközben az első irtás már meg is történt.
Németh Géza, 2016. július 4. hétfő, 18:57
Fotó: Napi.hu

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság három céget kért fel ajánlattételre, végül mégis négyet hirdetett ki nyertesnek. Ezek a következők: a Szemp Air Kft., a Rovért Kft., az MNC Service Kft. és a Szatymaz Repülőtér Kft. A feladat a szúnyogok idei gyérítése, nettó 1 milliárd 171 millió 550 ezer forintért. Mint később kiderül, az összeg egyszeri irtás ellenértéke.

Az országban 777 ezer hektáron kell írtani a szúnyogokat, szeptember utolsó napjáig. A légi kémiai úton történő irtás nagysága 437 ezer, a földi kémiaié 325 ezer, a légi biológiaié és a földi biológiaié pedig egyaránt 7500-7500 hektár. A hektáronkénti fajlagos költségek a következők: a légi kémiai írtásé 1315, a földi kémiaié 1600, a légi és a földi biológiai írtásé pedig 5100 forint. A területek és a fajlagos árak szorzata adja ki a teljes összeget, amely egy alkalommal történő gyérítésre szól. A valós írtási terület felfelé és lefelé is 30 százalékkal térhet el.

Az eredmény tájékoztató közli azt is, hogy a kormány április 13-án tette a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság feladatává a szúnyog gyérítést, amely így központi kezelésbe került. Ezzel magyarázza az ajánlatkérő, hogy a szűk időre tekintettel folytatott le hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárást. A Közbeszerzési Döntőbizottság viszont úgy vélte, hogy lett volna elég idő gyorsított nyílt eljárás lefolytatására is. Erről viszont nem szól az eredmény tájékoztató.

HOZZÁSZÓLÁSOK