Négy éve nem volt ilyen a biztosítási piacon

Elvesztette húzóerejét az életág a biztosítási piacon - erre négy éve nem volt példa. A megtorpanás az egyszeri díjas biztosításoknál és az eseti befizetéseknél jellemző: a harmadik negyedévben befolyt 40 milliárd forint csaknem 30 milliárddal marad el a tavalyitól. A magyarázat szerint a kamatadó bevezetésének második évfordulóján már nem volt annyi ügyfélpénz, amire vadászni tudtak a biztosítók.
Nagy László Nándor, 2008. november 18. kedd, 15:52
Fotó:

A Napi Gazdaság cikke

A biztosítók összes díjbevétele 690 milliárd forintot tett ki 2008 szeptemberig tartó időszakában, ami alig másfél százalékos növekedés az előző év hasonló időszakához képest - derül ki a Magyar Biztosítók Szövetségének nem végleges adataiból. A harmadik negyedévben 217 milliárd forint bevételt tudtak összeszedni a biztosítók, ezzel szemben tavaly júliustól szeptemberig 244 milliárd forintnyi befizetés folyt be a kasszákba. Ennél is megdöbbentőbb, hogy az életbiztosítási bevételek lényegében megálltak - az üzletágban tevékenykedő cégek nem egészen 0,4 százalékponttal több pénzt, 356,5 milliárd forintot tudtak beszedni az egy évvel korábbinál. Ezzel olyan történt, amire utoljára 2004 első negyedévében volt példa: a nem életbiztosítások - nem éppen izmos, 2,35 százalékos - bővülése vált a piac húzóerejévé.

Ami az életág teljesítményét illeti, a válság jól mutatja, hogy mit jelent a megbízható ügyfélkör: a folyamatos díjas biztosításokból származó bevételek még így is tudtak növekedni 5,84 százalékkal (igaz, egy éve még 14,7, idén júniusban pedig 7,22 százalék volt a bővülés ezeken a sorokon), ám az egyszeri díjas biztosítások és az eseti befizetéseknél drámainak tűnik a változás: a harmadik negyedévben "alig" 40 milliárd forint érkezett be ilyen címen a társaságokhoz, szemben a tavalyi 69,4 milliárddal.

Ez persze magyarázható azzal is, hogy a kamatadó bevezetésének második évfordulóján már nem volt annyi ügyfélpénz, amire vadászni tudtak a biztosítók, ám tény, hogy az első kilenc hónap során már több mint hat százalékkal kevesebb pénzt tudtak összeszedni a biztosítók ebből a termékkörből, mint egy éve. Az egyszeri díjas biztosítások részaránya az életágon belül 41,32 százalékra olvadt - ilyen alacsony szinten utoljára bő egy évvel ezelőtt volt. A nyári-őszi negyedévre az utóbbi években jellemző kárhányadcsökkenés idén is bekövetkezett, ám - főleg az életbiztosítási oldalon tapasztalható lejáratoknak és visszavásárlásoknak köszönhetően - a szeptember végén 54,63 százalékon álló kárhányad azt ígéri, hogy a mutató jó darabig nem csökken ötven százalék alá. A kárráfordítások az egy évvel ezelőtti szinthez képest 11,4 százalékkal növekedtek, azaz tíz százalékponttal gyorsabban, mint a cégek díjbevétele.

HOZZÁSZÓLÁSOK