Negyedmilliós csekket küldött az áramszolgáltató - pedig rendesen fizetett

Hiába fizetett mindig időben, egy panaszosnak közel negyedmilliós számlát állított ki az áramszolgáltató. Íme, hogyan kerülheti el a hasonló kellemetlenségeket.
Napi.hu, 2014. március 8. szombat, 13:42
Fotó: Napi.hu

Ön is mindig időben fizeti a számláit és úgy érzi minden kötelezettségének eleget tett? Így vélte az a panaszos is, aki Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőséghez fordult, miután közel negyedmillió forintos számlát kapott az áramszolgáltatótól - olvasható a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság hírlevelében.

Az ellenőrzés során megállapították, hogy a közel hét évvel (!) korábban felszerelt mindennapszaki és vezérelt (közismertebb nevén éjszakai áram) mérők számát felcserélve rögzítették az informatikai rendszerben. Ennek következtében az elosztói engedélyes a mindennapszaki merőre a vezérelt; a vezérelt merő tekintetében pedig a mindennapszaki árszabást jelölte meg a nyilvántartási rendszerében.

Így fordulhatott elő, hogy az áramszolgáltató az elmúlt években végig az alacsonyabb árú tarifán számolta el a mindennapszaki merő fogyasztási mennyiséget. Mivel erre az adminisztrációs hibára évekig nem derült fény, ezért fordulhatott elő, hogy tetemes összegű hátraléka lett az egyébként pontosan fizető fogyasztónak.

Az ügyben hozott - még nem jogerős - határozatában a felügyelőség magas összegű fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki, valamint megtiltotta a jogsértő magatartás folytatását, továbbá a vállalkozás üzletszabályzatában foglalt kötbér megfizetésére is kötelezte a jogsértő elosztói engedélyest.

Az NFH a hasonló esetek érdekében az tanácsolja, hogy bár az adatrögzítésre és a nyilvántartási rendszerre a fogyasztónak nincs rálátása, érdemes időnként - legalább évente egyszer - áttekinteni a kiállított bizonylatot, illetve megvizsgálni, hogy a számlarészletező rovat milyen tételeket tartalmaz. A számlán ugyanis feltüntetik, hogy az adott mérőn milyen árszabáson számolták el a fogyasztást. Ez leggyakrabban 'A', amely a mindennapszaki árakat jelöli és évi 1320 kWh mennyiségig "A1 kedvezményes egy zónaidős", ezen felül pedig "általános egy zónaidős" a megjelölése. A társaságok a vezérelt 'B' árszabáson tüntetik fel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Juzek, 2014.03.09 12:32

A belső ellenőrzés, az évenkénti ellenőrzés hiánya idáig vezettek.
Benyelik szépen amit főztek. De bezzeg, ha a fogyasztó csinál valami hasonlót, a sitten rohadna meg.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

andras_h, 2014.03.08 17:00

Hogyan is szokott lenni kiírva?
Pénztártól való távozás után reklamációt nem fogadunk el!
Ha neki így számolták, akkor így számolták. Visszamenőleg nem lehet számlát átírni. Csókolom, jövő héten talán a sarki pék is csenget, hogy három éve véletlenül kevesebbet számolt föl a zsömléért?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

juliann, 2014.03.08 16:05

Idézet a cikkböl"""Az NFH a hasonló esetek érdekében az tanácsolja, hogy bár az adatrögzítésre és a nyilvántartási rendszerre a fogyasztónak nincs rálátása""""

Megjegyzés:::Vagyis ha kórházba megyek mütésre,ellenörizzem hogy az orvosnak van e képesítése !!! Valamint ellenörizzem hogy engem müteni vagy boncolni kezdett el ???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html