Ön is mindig időben fizeti a számláit és úgy érzi minden kötelezettségének eleget tett? Így vélte az a panaszos is, aki Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőséghez fordult, miután közel negyedmillió forintos számlát kapott az áramszolgáltatótól - olvasható a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság hírlevelében.

Az ellenőrzés során megállapították, hogy a közel hét évvel (!) korábban felszerelt mindennapszaki és vezérelt (közismertebb nevén éjszakai áram) mérők számát felcserélve rögzítették az informatikai rendszerben. Ennek következtében az elosztói engedélyes a mindennapszaki merőre a vezérelt; a vezérelt merő tekintetében pedig a mindennapszaki árszabást jelölte meg a nyilvántartási rendszerében.

Így fordulhatott elő, hogy az áramszolgáltató az elmúlt években végig az alacsonyabb árú tarifán számolta el a mindennapszaki merő fogyasztási mennyiséget. Mivel erre az adminisztrációs hibára évekig nem derült fény, ezért fordulhatott elő, hogy tetemes összegű hátraléka lett az egyébként pontosan fizető fogyasztónak.

Az ügyben hozott - még nem jogerős - határozatában a felügyelőség magas összegű fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki, valamint megtiltotta a jogsértő magatartás folytatását, továbbá a vállalkozás üzletszabályzatában foglalt kötbér megfizetésére is kötelezte a jogsértő elosztói engedélyest.

Az NFH a hasonló esetek érdekében az tanácsolja, hogy bár az adatrögzítésre és a nyilvántartási rendszerre a fogyasztónak nincs rálátása, érdemes időnként - legalább évente egyszer - áttekinteni a kiállított bizonylatot, illetve megvizsgálni, hogy a számlarészletező rovat milyen tételeket tartalmaz. A számlán ugyanis feltüntetik, hogy az adott mérőn milyen árszabáson számolták el a fogyasztást. Ez leggyakrabban 'A', amely a mindennapszaki árakat jelöli és évi 1320 kWh mennyiségig "A1 kedvezményes egy zónaidős", ezen felül pedig "általános egy zónaidős" a megjelölése. A társaságok a vezérelt 'B' árszabáson tüntetik fel.