A csütörtökön, a Rába győri székhelyén tartott záró ünnepségen Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára elmondta: szüksége van a magyar gazdaságnak azokra a hazai nagyvállalatokra, amelyek kellő alappal és súllyal végzik tevékenységüket, mert a kormány álma az, hogy Magyarország ipara a kelet-közép-európai régióban az egyik legversenyképesebb legyen.

"Versenyben vagyunk", de ahhoz, hogy versenyben is maradjunk, "alkalmazkodó változtatások" kellenek a jövőben is - fogalmazott az államtitkár. Hangsúlyozta azt is, a kormány célja világos, "szándékai tiszták és egyértelműek (.), a legjobbak szeretnénk lenni", amelyhez szükség van a hazai kis- és közepes vállalkozásokra, a hazai nagyvállalatokra és a Magyarországra települt nemzetközi nagyvállalatokra is.
Megjegyezte, hogy a kormány 2010 óta alkalmazott stratégiája a nemzetközi cégek és a magyar partnereik együttműködésére alapoz.

Ebbe a sorba pedig szavai szerint jól beleillik a Rába-csoport, amelynek 2013-ban kezdődött mintegy 4 milliárd forintos fejlesztése. A Rába Jármű Kft. 1,4 milliárd forintos fejlesztését 395 millió forinttal, a Rába Futómű Kft. 2 milliárd 83 millió forintos fejlesztését 625 millió forinttal támogatta az Európai Unió. A Rába nemzeti ipar egyik zászlóshajója, a jövőben is számíthat a kormány támogatására - mondta.

Soha nem látott lehetőség előtt állnak a cégek

Rákossy Balázs hangsúlyozta: Magyarország stabil, az üzleti környezet kiszámítható, a hazai cégek "soha nem látott lehetőségek előtt állnak", mert a gazdasági konszolidációs időszak lezárult, most a növekedésre lehet koncentrálni. Megemlítette a GDP 3 százaléka alatti költségvetési hiányt, amely a Költségvetési Tanács legutóbbi előrejelzése szerint a közeljövőben 2 százalék alá is süllyedhet, és felidézte a tavalyi 3,7 százalékos gazdasági bővülést, amely az EU-ban az egyik legmagasabb volt, valamint azt, hogy az elmúlt öv évben pedig több mint 550 ezerrel nőtt a munkába állók száma, az új munkahelyek nagy része, 330 ezer a versenyszférában jött létre.

A következő évben négy területen szeretne előrelépést elérni a kormány a gazdaságfejlesztés terén - mondta. Ide sorolta az uniós támogatások kifizetésének felgyorsítását, illetve az új pályázatok kiírását 2017 nyaráig. Növelnék a hitelezési aktivitást és biztos fejlődési lehetőséget biztosítanának a rugalmas munkaerőpiac kialakításában, emellett ösztönöznék a beruházásokat és a fejlesztéseket, különösen az ipar területén - sorolta.

A futóműgyártást erősítették

Kocsis Sándor, a Rába Futómű Kft. operációs és minőségügyi igazgatója elmondta, hogy a fejlesztéssel a futóműgyártást erősítették, így magasabb színvonalon képesek kielégíteni a megnövekedett partnerigényeket. Ennek keretében eszközöket, köztük tíz darab egyedi gépet szereztek be, fejlesztették szoftvereiket és korszerűsítették az alkatrész-szereldét. Utóbbiban úgynevezett tiszta-szereldét alakítottak ki 8600 négyzetméteren.

Torma János, a Rába Jármű Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a beruházás keretében többek között lemeztechnológiai CNC vezérlésű lézervágó és plazmavágó gépekkel, robothegesztő berendezésekkel és híddarukkal bővült az eszközállomány, felújították 28 ezer négyzetméteres üzemcsarnokukat.

További bővítésre is sor kerülhet

A bővüléssel a Volvóval közös buszprogramot erősítve a megállapodásban szereplő autóbuszok szállításának mennyiségét is növelhetik, megteremtve ezzel a bővítés lehetőségét - hangsúlyozta.

A Rába Futómű Kft. és a Rába Jármű Kft. a Rába Járműipari Holding Nyrt. része, a Rába Járműalkatrész Kft. mellett. A Rába-csoportnak az idei év első kilenc hónapjában mintegy három százalékkal, 32,9 milliárd forintra csökkent az árbevétele, de a harmadik negyedév 8,4 milliárdos adata ötödével jobb az egy évvel korábbinál. Az első kilenc hónap üzemi eredménye - csaknem 130 százalékos ugrással - 1,033 milliárd forint volt, míg a harmadik negyedévre a társaság a tavalyi 457 millió után 115 milliós veszteséget mutatott ki a nemzetközi jelentési szabványok (IFRS) szerint készített gyorsjelentésben. A nettó hitelállomány 5,2 milliárd forintot ért el, amely jelentősen kisebb, mint az egy évvel ezelőtti 7,7 milliárdos, illetve a 2014. év végi 8,6 milliárdos állomány. A Rába-csoport fő exportpiacai az Amerikai Egyesült Államok, a FÁK és az Európai Unió országai. A cég részvényeit a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában jegyzik.