Négyszázmillió euró vándorolt ki Ausztriába

Ausztria már jóval vonzóbb a csáberejét fokozatosan elveszítő Svájccal szemben a diszkrécióra vágyó magyar betétesek számára.
NAPI, 2009. szeptember 22. kedd, 08:17
Fotó:

A kamatozás mellett az ausztriai megtakarítások komoly vonzereje, hogy az osztrák bankok nem szolgáltathatnak ki semmilyen személyes adatot, információt vagy jelentést külföldi hatóságoknak - olvasható a Világgazdaság mai számában.

Minden adatszolgáltatásra az osztrák banktitok szabályai vonatkoznak, így a forrásadóra is (ez a helyi kamatadó), amelynek utalásakor az ügyfelek személyes adatai nélkül kapja meg a pénzt az adóhatóság.

Magyarország a tavalyi statisztikák szerint dobogós helyen áll az Ausztriában elhelyezett bankbetétek összértékét tekintve más uniós országokkal összevetve. A 2008-as forrásadó-hazautalások tanúsága szerint a németek és az olaszok után harmadikok a magyar adófizetők, akik tavaly összesen 424 millió eurót tároltak ausztriai bankszámlákon.

Az összeg az egy évvel korábban regisztrált háromszorosának felel meg, szakértők szerint ez jelentős mértékben a forint ingadozása miatti árfolyamkockázat elkerülésének szándékával magyarázható - írja a lap.

A kinti bankoknál a nem akciós, normál éves kamatszint is 1-2 százalék, miközben a magyar hitelintézetek euróban is csak rövid távon gálánsak, a nem akciós ajánlatok legfeljebb 0,7-0,8 százalékot ígérnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK