Közel fél évvel korábban, már ebben a hónapban megkezdődik a rácalmási Hankook-gyár második ütemének építése - tudta meg a Világgazdaság. A 230 millió eurós beruházás révén a gyár 2011 végére megkétszerezheti kapacitását így a kibocsátott abroncsok száma meghaladhatja az évi tízmillió darabot. Az új üzembe felső kategóriás, nagy teljesítményű abroncsok termelését telepíti a Hankook Tire.

A válság hatására a cég tavaly úgy határozott, hogy egy évvel - 2010 első félévére - elhalasztja a beruházás kezdetét, ám a koreai és kínai gyárak távolsága, valamint az európai piaci igények miatt módosították a tervet. Emellett a foglalkoztatottak száma is több lesz a kezdeti 1500 fős elképzelésnél. A jelenleg 1250 embernek munkát adó gyár 2012-től kétezer embernek ad majd munkát.

A Hankook Tire Magyarország Kft. 2007 nyarán kezdte meg a termelést, az első ütemmel az összesen 500 millió eurós beruházás több mint 60 százaléka valósult meg. A gyár kapacitáskihasználtsága az első fél évben 90 százalék körül alakult, így az idén akár ötmillió gumiabroncs is készülhet a gyárban.

Az anyacég, a világ hetedik legnagyobb abroncsgyártója, a második negyedévben 10,3 százalékkal, egymilliárd dollárra növeltre árbevételét a tavalyi év ugyenezen időszakához képest, üzemi eredménye pedig mintegy kétszeresére, 116,45 millió dollárra nőtt. A társaság jelentése megállapítja, különösen a két kínai és a magyarországi üzeme révén ért el jelentős előrelépést.