Nehéz lesz hátrahagyni a cégvezetők sarát

Szeptembertől nyilvános lesz a cégvezetők múltja.
NAPI, 2009. augusztus 25. kedd, 08:10

A jövő héttől lépnek életbe a cégtörvény azon módosításai, amelyek egyebek mellett előírják, hogy a vállalkozások vezetői, illetve vezetői tisztségviselői eltiltására vonatkozó adatok jelenjenek meg a cegjegyzek.hu honlapon is, s így azokról bárki tájékozódhasson - írja a Világgazdaság. Ezzel kiszűrhetők lesznek azok a cégvezetők, akik például szándékosan csődbe viszik vállalkozásukat, hogy hátrahagyják annak felgyülemlett adósságait.

Az eladósodástól való szabadulás, a vagyonmentés egyik legális, de az üzletfelekkel szemben nem túl barátságos módja az új cég alapítása, a cégbírák pedig nem tehetnek semmit, ha ugyanazok a személyek folyton új vállalatokat alapítanak. Mostantól azonban ellenőrizhetik, hogy valakit eltiltottak-e a cégvezetéstől vagy sem.

Az új társasági törvény szerint ezt a szankciót alkalmazhatják azzal szemben, aki a bíróság jogerős határozata szerint csalárd módon tette tönkre cégét, fedezetet vont el, nem a hitelezők érdekei szerint működtette a társaságot, visszaélt korlátolt felelősségével.

HOZZÁSZÓLÁSOK