Nehezebb lesz az áramszolgáltatók élete

A Magyar Energia Hivatal (MEH) szigorítaná azon szabályokat, amelyek a szélsőséges időjárás okozta károk helyreállítására vonatkoznak.
NAPI, 2009. szeptember 21. hétfő, 18:30
Fotó:

A MEH honlapján elérhető tervezet szerint az áramszolgáltatóknak 2011-ig a fogyasztók kérésére, később automatikusan kötbért kell fizetniük akkor, ha a meghatározott időn belül nem indítják újra az áramot.

Az indoklás szerint előző évek tapasztalatai, különösen a 2009. január 27-február 2. közti üzemzavar, valamint a feltehetően a klímaváltozás miatt bekövetkező üzemzavarok nyomán megszaporodott kötbérfizetés alóli felmentési kérelmek tették indokolttá a tervezett változtatásokat, amelyekhez a hivatal várja a piaci szereplők észrevételeit.

A javaslat - az angol szabályozást átvéve - öt kategóriába sorolja azokat az időjárási viszonyokat, amelyek szélsőségesnek számítanak. A legenyhébb besorolásnál 24 óra áll a cégek rendelkezésére, ekkor minden további 12 óra után ötezer forint jár a lakossági, valamint kisfeszültségű egyéb felhasználóknak 10 ezer, míg középfeszültségűeknek 30 ezer forint.

HOZZÁSZÓLÁSOK