Nehezen formálódik a zsámbéki űrközpont

Még csak körvonalazódik a tavasszal bejelentett, a Zsámbéki-medencében felépíteni szándékozott űrtechnológiai tesztközpont, amely legjobb esetben 2009-ben kezdheti meg működését - írta a Népszabadság.
NAPI Online, 2007. november 12. hétfő, 12:47
Fotó:

A Talentis program keretében Herceghalom mellé tervezett bázis sorsát Magyarország legnagyobb űripari vállalata, a Bonn Magyarország Kft. egyengeti.

A társaság ügyvezető igazgatója, Kazi Károly elmondta: a 2,2 milliárd forintos beruházás forrásainak összegyűjtése nehezebbé vált, miután a fejlesztést szerették volna beemelni a kiemelt uniós projektek közé, ám végül nem nyerte el a prioritási támogatást.

Ennek ellenére a német partner, az IABG változatlanul nagy lehetőséget lát a beruházásban. A cég és a Bonn Magyarország alapszolgáltatásokat nyújtó bázist alakítana ki, amely később bővíthető lenne. A központ kisebb fedélzeti berendezések tesztelésével foglalkozna, és ez a légi járműveket is vizsgáló üzemeknél jóval olcsóbb működést tenne lehetővé.

Problémát jelenthet ugyanakkor, hogy a térség több országában is fontolgatnak hasonló beruházást, és ha valahol esetleg elindulna egy ilyen fejlesztés, akkor újra kellene értékelni a terveket, és legjobb esetben csak beszállítóként vehetnének részt kutatási projektekben.

Kedvező viszont, hogy több, az iparágban érdekelt cég már jelezte, hogy ha elindul a program, kutató-fejlesztő bázist telepítene az új üzem mellé.

HOZZÁSZÓLÁSOK