Amíg 2014 és 2015 első két negyedévében 26,5 nap körül mozgott az utólag rendezett számlák átlagos fizetési határideje, addig a mostani érték már a 28 napot közelíti - olvasható a Bisnode közleményében. Ám hiába növelték a vállalatok a visszafizetési határidőket, a fizetési késedelmek is emelkedtek: ez már meghaladja a 18 napot, míg 2015-ben "mindössze" 15,7, 2014-ben pedig 15,3 napot.

A legnagyobb fizetési határidővel továbbra is a vegyiparban, a gépiparban illetve a számítógép, elektronikai, optikai termékeket gyártó cégek körében lehet kalkulálni, ahol eléri a 40 napot a számlák kiegyenlítésének átlagos határideje. A legrövidebb terminusban részesülő ágazatok az oktatás, a közigazgatás védelem és a kötelező társadalombiztosítás területén működő cégek 12 illetve 13 nappal. A legkisebb - maximum 11 napos - késedelemmel az egyéb szolgáltatók (9 nap), az ipari gép javítással foglalkozó vállalatok (10 nap), valamint a kiskereskedelmi, élelmiszeripari vagy textilipari cégek (11 nap) fizetnek. Egyes ágazatokban viszont akár 30 nap feletti átlagos késedelem is előfordulhat, ilyen a gépjármű-kereskedelem átlagosan 55 nappal, vagy a humán-egészségügy vagy a művészet, szórakozás, szabadidős tevékenységgel foglalkozó vállalkozások 32, illetve 30 nappal.

Iparágak, melyekkel szemben a legtovább tart pénzhez jutni 2015 és 2016 első félévében
Kép: Forrás: Bisnode

Vannak kiemelten rossz ágazatok is, hiszen a bútorgyártó és a papíripari cégek körében még az 50 százalékot sem éri el a lejárat előtt fizetett számlák aránya, továbbá ezekben az ágazatokban - csakúgy, mint a művészet, szórakozás, szabadidős tevékenységgel foglalkozó vagy építőipari vállalkozások körében - az országosnál jóval magasabb arányban fordulnak elő 60 napot meghaladó késedelmek.

Hol, mennyi időnk van fizetni?

A legnagyobb fizetési határidővel - átlagosan 32 nappal - Borsod-Abaúj-Zemplén megye cégei számolhatnak, de Hajdú-Bihar, Vas, Fejér és Jász-Nagykun-Szolnok megye vállalkozásainak sincs okuk panaszra 30 nap feletti átlagos fizetési határidejükkel. A legszigorúbb számlakiegyenlítési feltételekkel Tolna, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Csongrád, Nógrád és Bács-Kiskun megye cégeinek kell számolniuk, náluk ugyanis az átlagos fizetési határidő nem éri el a 26 napot.

A legnagyobb késedelem Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében várható, ugyanis az elmúlt 12 hónap alatt átlagosan több mint 30 nappal növekedtek itt a fizetési késések. Pest, Fejér és Csongrád megye cégeinél ugyancsak nagyobb - 20-23 napos - elmaradással kell számolnunk. A legalacsonyabb - mindössze 10 napos - átlagos késéssel Somogy megye cégei büszkélkedhetnek. Őket 11 nappal Győr-Moson-Sopron, Zala és Nógrád megye vállalkozásai követik.

Ahol (többnyire) rendben fizetnek

Az idei év első felében Zala, Komárom-Esztergom és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt a legmagasabb a pontosan fizetett számlák aránya. Őket Pest és a tavaly még listavezető Békés megye követte ugyancsak 71 százalék feletti értékkel. A legtöbb fizetési késedelem Somogy megyében, Budapesten és Vas megyében történt, ahol az időben fizetett számlák aránya 63 százalék alatt maradt.

Megyék, ahol a határidőben fizetett számlák aránya a legalacsonyabb volt 2016 első negyedévében
Kép: Forrás: Bisnode

A leglátványosabb javulást Zala megye több mint 10 százalékponttal, illetve Nógrád és Tolna megye több mint 7 százalékponttal produkálta. Ennek köszönhetően Zala megyében meghaladja a 73 százalékot a lejáratra fizetett számlák aránya, de az egy évvel ezelőtt a lista végén kullogó Nógrád és Tolna megye is a középmezőnyig küzdötte fel magát. A legnagyobb visszaesést Békés megyében mérte a Bisnode több mint négy százalékpontos csökkenéssel. Őt ugyancsak számottevő romlással Vas, Bács-Kiskun, Győr-Moson-Sopron és Csongrád megye követte.