Nekimentek az RTL Klub-nak - magyarázkodik a GVH

Nem, nem Andy Vajna és a Tv2 miatt indult versenyhivatali eljárás az RTL Klub ellen - olvasható a GVH közleményében.
MTI-Eco, 2015. november 13. péntek, 11:16
Fotó: Napi.hu

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Magyar RTL Televízió Zrt. (M-RTL) televíziós reklámidő-értékesítésekor folytatott gyakorlatát vizsgálja 2015. január 1-jétől kezdődően. Az eljárás nincs összefüggésben a Vajna-csoport a TV2 feletti irányításszerzéséhez kapcsolódóan lezárult eljárással . olvasható a közleményben.

A GVH még 2014 végén, piaci jelzés és nyilvános információk alapján észlelte, hogy az országos televíziós reklámpiac meghatározó szereplőjének számító M-RTL 2015-től csomagban, ún. közös csatorna átlagáron (SAP+) értékesíti az RTL Klub és az RTL3 csatornákat a hirdetőknek, mindemellett pedig részesedésvállalások elfogadásához köti a kedvezőbb hirdetői pozíciót, ami alkalmas lehet arra, hogy torzítsa a versenyt az országos televíziós reklámpiacon.

Hasonló aggályok fogalmazódtak meg korábban, ezért a GVH 2011. december 19-én kelt határozatában - az érintett csatornák reklámidejének elkülönült értékesítésére vonatkozó - kötelezettségvállalás mellett engedélyezte az M-RTL irányításszerzését az IKO Televisions Kft. felett.

A társaság fenti magatartása sértheti a versenytörvény és az Európai Unió működéséről szóló szerződés gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmára vonatkozó egyes rendelkezéseit, ezért a GVH 2015. június 15-én versenyfelügyeleti eljárást indított az M-RTL ellen. A versenyhatóság az eljárás keretében az M-RTL televíziós reklámidő-értékesítésekor folytatott gyakorlatát vizsgálja 2015. január 1-jétől.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény szerint az eljárás lefolytatására biztosított időtartam 6 hónap, amely - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal, 6-6 hónappal meghosszabbítható.

A GVH eljárása és a Vajna-csoport a TV2 feletti irányításszerzéséhez kapcsolódó eljárás között nincs összefüggés - zárul a versenyhivatali közlemény

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bow-11Mano, 2015.11.13 12:41

Hová lett a hozzászólásom, amit az imént küldtem el? A GVH 18 hónapig akar az RTL nyakán ülni. Nyomul a fidesz a választásokra, gáncsolni akarja Vajna riválisát. Ez a kormány tényleg semmi aljasságtól nem riad vissza.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kanri, 2015.11.13 12:30

Na...a hörcsög elkezdte mozgatni a szálakat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html