Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Korábbi lapinformációk szerint a KPMG nemzetközi könyvvizsgáló cég nem írta alá az MVM mérlegét, így az állami vállalat hirtelen könyvvizsgálót váltott (BDO Magyarország). A nézeteltérést az a mintegy ötmilliárd forintos informatikai beszerzés okozhatta, amelyet az MVM svájci leánycége intézett.

Az MVM Zrt. az MVM International AG nevű svájci cégével szerződött tavaly a "központi termelésmegjelenítő és felügyeleti rendszer" szállítására. A rendszer azonban azóta sem működik, és a lapoknak nyilatkozó szakértők szerint a projekt értéke töredéke lehetett az arra az MVM által utalt 4,9 milliárd forintnál (ebből 4,6 milliárdot el is költött a svájci MVM-leány). Az MVM egy másik leányvállalatának, a Mavirnak ugyanakkor van már egy hasonló, tudásában szinte azonos informatikai rendszere.

A 24.hu információja szerint az ügyben kulcsszerepe volt az MVM informatikai vezetésének. Ők blokkolhatták volna a projektet, ugyanis az MVM-en belül létezik egy Csoportszintű Megállapodás nevű dokumentum, amely arról rendelkezik, hogy informatikai munkát csak az MVM Informatika Zrt. és az MVM Net Zrt. végezhet a cégcsoport számára. Ennek jegyében az MVM Informatika Zrt. vezérigazgatói tisztségét és az MVM informatikai igazgatói posztját ugyanaz a személy töltötte be. Ö Lazarovits Márk, aki a Synergon Informatika Zrt. korábbi vezetője volt, akit onnan ismerhet a közvélemény, hogy a Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes elleni büntetőeljárásban róla állította azt Balogh Zsolt volt BKV-vezérigazgató, hogy eljuttatott egy pénzzel teli nokiás dobozt Hagyónak - olvasható a cikkben. (Balogh a vallomását később visszavonta, az Átlátszó cikke szerint azonban Lazarovitsot a vallomás és annak visszavonása között eltelt két és fél évben ki sem hallgatták.)

Az MVM Informatika azonban nem akadályozta meg a projektet, a 24.hu szerint azt jelezte az MVM vezérkarának, hogy nem képes megvalósítani a projektet, így szerződhettek végül az MVM svájci leányvállalatával.

Pontosítás

A cikk megjelenése után Lazarovits Márk közölte: nem lett volna módja megelőzni a szerződés megkötését, ugyanis az informatikai fejlesztésről szóló döntés megszületése után létesített munkaviszonyt az MVM-csoporttal, tehát olyan hatáskört nem gyakorolt, amely a döntés előkészítését vagy annak megszületését érdemben befolyásolhatta volna.

A fotó forrása: Pixabay.