Nem a bankokon múlik a növekedés

Napjainkban a gazdaság lényegében a hitelezés felfutása nélkül bővül, elsősorban az uniós források felhasználása és az autógyártás érdeme a GDP növekedése - mondta Hendrik Scheerlinck, a K&H Csoport vezérigazgatója.
MTI, 2015. november 28. szombat, 08:26
Fotó: Napi.hu

A hitelezés fokozott élénkülésére lenne szükség ahhoz, hogy a magyar gazdaság versenyezni tudjon a régiós társországokal. Egy erős magyar gazdaság közös érdek, a K&H képes és akar is hitelezni - hangsúlyozta a vezérigazgatója.

A gazdaság növekszik, de az utóbbi évek gazdasági nehézségeinek egyik máig tartó negatív hatása a lakossági és a vállalati hitelezés volumenének számottevő visszaesése. A hitelezés fokozott élénkülésére lenne szükség ahhoz, hogy a magyar gazdaság versenyezni tudjon a szlovák és lengyel gazdasággal - mondta a vezérigazgató, hozzátéve, hogy a kelet-közép-európai régió kezdi visszaszerezni a befektetők bizalmát, egyre vonzóbb befektetési célponttá válik.

Elsősorban a kereslet hiánya miatt nem pörög fel a hitelezés, a kereskedelmi bankok ugyanis készek hitelezni a megfelelő kockázat mellett. A források adottak a hitelezéshez, a K&H csoport bízik a magyar gazdaságban, a magyar vállalkozásokban, és arra számít, hogy a jövőben fokozódó élénkülés jellemzi majd a hitelpiacot. Ezt segítheti, hogy a kormány gazdaságpolitikai döntéshozói is a hitelezés felfutását tartják a gazdasági növekedés egyik pillérének - mondta a K&H Csoport vezérigazgatója.

Véleménye szerint támogatható, hogy az MNB a Budapesti Értéktőzsde új, meghatározó tulajdonosa erősíteni akarja a tőzsde szerepét, és ennek részeként a jövőben a jó teljesítményű kis- és közepes vállalkozásokat (kkv-kat) is a parkettra szeretné "vonzani". Ez növelné a kkv-k átláthatóságát, javítaná irányítási struktúrájukat, egyúttal vonzóvá tehetné a kkv-kat is a befektetők számára.

A vezérigazgató az MKB megvásárlása iránti érdeklődésünket firtató kérdésre annyit válaszolt: ha bármilyen pénzintézet megszerzésére egyben lenne mód, ezt a lehetőséget megvizsgálnák, de a K&H résztulajdont nem kíván más bankban szerezni.

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője szerint bár a jegybank úgy számol, hogy a hazai pénzromlás üteme 2017 elejére érheti el a 3 százalékos inflációs célt, ennél hamarabb, már 2016-ban elérheti ezt a szintet az inflációs ráta. A magyar gazdaság a harmadik negyedévben 2,3 százalékkal nőtt, a GDP bővülése egy kicsit elmaradt a 2,5 százalékos várakozásoktól. Az elemző szerint a 2,3 százalékos növekedés miatt kétséges, hogy a teljes évben elérjük-e a 3 százalékos növekedést. Az idei utolsó negyedévben javulhat a helyzet, a harmadik negyedévesnél nagyobb bővülés várható, összességében 2,5-3 százalékos növekedéssel zárhatja az évet a magyar gazdaság. Jövőre 2-2,5 százalékos GDP-bővülés várható - véli a vezető elemző.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antisoros, 2015.11.28 10:33

...hitelezni bankok -dolgozni! ,..ja ,és az exrtaprofit időszaka vége
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html