A paksi bővítésben játszott szerepről egyelőre korai beszélni, a bővítési tendert még nem írta ki az MVM Zrt. − mondta a Napi Gazdaságnak Szitár-Csanádi Attila, a magyar−orosz vegyes tulajdonú Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft. (GANZ EEG) ügyvezető igazgatója. Az ugyanakkor nyilvánvaló a cégvezető szerint, hogy a paksi bővítés a Ganz számára több lenne egy átlagos projektnél.

 

Paksra már szállított a cégcsoport

A jelenlegi paksi blokkokba a cég elődvállalata, a Ganz-Mávag a már említett átrakóberendezések, szivattyúk mellett dízelgenerátorokat és számos elektromos berendezést szállított a nyolcvanas években. A jelenlegi magyar ipar kapacitása azonban nem azonos a 30 évvel ezelőttivel, az pedig alapvető érdek, hogy a jelenleg 30 százalékra becsült hazai beszállítói arány magasabb legyen a jelenleg 3 ezer milliárd forintra becsült beruházást jelentő bővítésben.

 

Nincs monopólium a cégen belül

Az Atomenergomast 2006-ban kettős céllal hozta létre a Roszatom: a holding egyrészt teljes körűen összefogja az atomerőművi berendezések gyártóit, beleértve a külföldi kapacitásokat is. A Ganzon kívül Csehországban is vannak érdekeltségei. A másik cél a korábbi monopóliumok felszámolása volt, ami azt is jelenti, hogy a Ganznak is keményen meg kell küzdenie a megrendelésekért az oroszországi vagy más gyártókkal.

Megnyílt az orosz piac

Szitár-Csanádi szerint az orosz állami cég Atomenergomas leányvállalataként megnyílt a meglehetősen zárt orosz piac a magyar−orosz vegyes tulajdonú Ganz EEG előtt. A vegyesvállalat atomerőművi gépészeti berendezéseket − üzemanyag-átrakóberendezések és ezek részegységei mellett vízszivattyúkat, vízturbinákat, vízfékeket és egyéb vízgépészeti berendezéseket, illetve dugattyús szivattyúkat, olajipari fúróberendezések és ezek alkatrészeinek tervezését, gyártását, szervizelését, valamint villamos vezérlő- és szabályozó berendezések tervezését és kivitelezését végzi. Az Atomenergomas emellett diverzifikálja termelését, ami azt jelenti hogy az atomenergetika, illetve a fosszilis erőművek számára gyártott berendezések mellett az olajipari berendezések, sőt az alternatív energetika, ezen belül a szélenergetika is szerepel már a portfóliójában.

 

Tízmilliárd forintos megrendelésállomány

A társaság az elmúlt fél évben hétszeresére növelte megrendelésállományát, ami jelenleg 49,5 milliárd dollárra, több mint 10 milliárd forintra rúg. Az orosz kormány atomenergetikai fejlesztési programjának részeként ma számos atomerőmű rekonstrukciója, illetve új erőművek építése zajlik, amelyek komoly piaci lehetőséget jelentenek a Ganz EEG számára is. Az anyacég orosz atomenergetikai Roszatom-csoporthoz tartozó cégek megrendelései 30 millió dollárt (mintegy 6 milliárd forintot) tesznek ki, a vállalat idei árbevétele elérheti a 4,5 milliárd forintot, az előző évi háromszorosát, emellett nyeresége is emelkedhet. A Ganznál EEG-nél jelenleg 150 fő dolgozik, a projektek számának növekedésével azonban várható a létszám bővülése. A magyar ipar folyamatos leépülése miatt az ügyvezető igazgató szerint problémát jelent a gyártási tapasztalattal rendelkező jó szakemberek hiánya és főleg az utánpótlás, a gépgyártó szakmában pedig fiatal szakmunkásokból van óriási hiány.

 

Másfél évszázada gyárt az energetikának a Ganz

A Ganz több mint 150 éve van jelen az energetikai gépgyártásban, a Ganz-Mávag 1988-as részegységekre tagolásakor a Ganz Gépgyár vitte tovább a energetikai gépgyártási profilt. Ma ezt az üzletágat a Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft. végzi. A Ganz Holding 1991-ben a Ganz Gépgyár reorganizációjával jött létre, a csoporton belül tervezési és gyártókapacitásokkal a Ganz Energetika Kft., a Ganz Motor Kft. és a zalaegerszegi Ganzeg Kft. rendelkezett, a fejlesztőmérnöki tevékenységeket pedig a Ganz Engineering, illetve a gyártással is foglalkozó Ganz Hydro Kft. végezte.

 

Orosz, cseh és szlovák atomerőműveknek is szállítanak

A legnagyobb volumenű munkákat jelenleg az orosz, cseh és szlovák atomerőműveknek végzi a GANZ EEG: a rosztovi atomerőmű 3-as blokkja számára idén 9 nagy szivattyút gyártott 2,5 milliárd forint értékben. Idén és jövőre a rosztovi üzem 4-es blokkjába 9, a kalinyingrádi megyében épülő Balti atomerőműbe pedig 8 nagy szivattyút szállít. A Leningrád-2-es új atomerőmű 1-es blokkja számára komplett átrakóberendezést gyárt a Ganz, amely ezenkívül a szlovákiai Mohi (Mohovce) és a csehországi Dukovany atomerőmű 1-2 blokki átrakóberendezésének rekonstrukcióját végzi. Pakisztánba és Egyiptomba vízgép-pótalkatrészeket küld a társaság, utóbbi országba több mint 200 szivattyútelepet szállítottak korábban a Ganz-elődvállalatok, és a pótalkatrész-ellátást is a cég végzi. A társaság jelentős további megrendelésekre számít egyebek közt ukrajnai atomerőművek részéről, illetve indult a rosztovi és novovoronyezsi atomerőművi átrakóberendezés szállítására kiírt tenderen is.

 

Felerészben orosz a vállalat

A Ganz Holding 2008-ban hozta létre a Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft. vegyesvállalatot, amely jelenleg 49 százalékban a holding, 51 százalékban pedig az orosz Roszatom, illetve Atomenergomas-csoporthoz tartozó, szentpétervári CKBM-Gépipari Központi Tervezőintézet tulajdona lett.