Nem csitulnak az indulatok a magyar autóipari üzemben

Biztos munkát és tisztességes munkafeltételeket követeltek az LuK Savaria Kuplunggyártó Kft. dolgozói számára annak a demonstrációnak a résztvevői, amelyet a Vasas Szakszervezeti Szövetség szervezett, és amelyet a szombathelyi gyár parkolójának bejáratánál tartottak szerdán.
MTI, 2016. június 8. szerda, 16:34
Fotó: Reuters

Molnár Ákos, a Vasas Szakszervezeti Szövetség Nyugat-dunántúli régióvezetője elmondta: a határozott idejű munkaszerződések kötésének gyakorlata ellen kívánnak fellépni, ami szavai szerint öt éve gyakorlat az LuK-nál, és a régió más vállalkozásainál is terjedőben van.

Kifejtette: noha a munka törvénykönyve szerint a határozott idejű szerződés érvényes, a szakszervezet álláspontja szerint azonban az ilyen szerződések többszöri, akár negyedévente, félévente történő hosszabbítgatása a joggal való visszaélés.

Hozzátette: dacára annak, hogy Szombathelyen és térségében munkaerőhiány van, az LuK-nál mégis dolgozók tucatjaival újra és újra határozott idejű szerződéseket kötnek, még olyan munkakörökben is, amelyekre álláshirdetésekben keresnek jelentkezőket.

A szakszervezeti vezető elmondta: a határozott idejű munkaszerződés hátrányos a munkavállaló számára, hiszen a szerződés lejárta után a munkáltatónál eltöltött idő ellenére sem jár semmiféle végkielégítés, ha pedig a cég rendelésállománya valamiért csökken, elég megvárni amíg ezek a szerződések kifutnak, nem kell alkalmazni a csoportos létszámleépítésre vonatkozó szabályokat sem.

A demonstráción 25-30, Vasas szakszervezeti pólót viselő aktivista vett részt, akik a délután két órai műszakváltás előtt vonultak ki a gyár elé.

Ennyi sikerült - nem állnak le

Molnár Ákos elmondta: három héttel ezelőtt magasabb bérekért tartottak egy másik szakszervezettel közösen demonstrációt az LuK előtt. Szavai szerint a demonstráció is hozzájárult ahhoz, hogy a munkáltatóval sikeres bértárgyalásokat folytattak le és emelkedtek a munkabérek.

Hozzátette: a bértárgyalásokat követően azonban két szakszervezeti tisztségviselőnek, akik a demonstráción részt vettek, illetve a sajtóban is nyilatkoztak, nem hosszabbították meg a határozott idejű munkaszerződését. Molnár Ákos kijelentette: a két elbocsátott szakszervezeti vezető ügyében az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordulnak.

A sajtótájékoztató után felolvasták a Schaffer Csoport - ide tartozik az LuK Savaria Kft. is - brühli központjából érkezett üzenetet, amelyben az anyavállalat üzemi tanácsa és bizalmi testülete szolidaritását fejezte ki a demonstrálók céljaival, egyben gratulált a a szakszervezeteknek a magasabb bérek kiharcolásához. Azt írták, Németországban is fel kívánnak lépni a munkavállalók határozott idejű szerződéssel való foglalkoztatása ellen.

A LuK Savaria Kuplunggyártó Kft. Vas megye egyik legeredményesebben működő autóipari beszállító cége, melynek árbevétele 2013-ban meghaladta a 161,6 milliárd forintot, 2014-ben pedig a 199,3 milliárd forintot, adózás előtti nyereségük 2013-ban több mint 15 milliárd forint, 2014-ben pedig 13,8 milliárd forint volt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2016.06.09 08:20

Addig fognak ugrálni, míg áttelepítik a gyárat máshova. No akkor leszt majd biztos a munkahely igazán.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2016.06.08 19:10

El kell menni Ausztriába pincérkedni.Az is határozott idejű csak 3-4X annyi a zseton..

Miért ennyire birkák, hogy nem váltanak, sőt a LUK is mehet Romániába vagy a viharsarokba ahol nincs meló elég és occsók a bérek..

nomeg az is evidens hogy annyi melós kell nekik amennyi a megrendelések teljesítéséhez kell tehát annyi embert tudnak foglalkoztatni amennyi a megrendelést vagyis 3 hónapra előre látják mit fognak csinálni... úgye, hogy fájoan dedós a helyzet.. Egyébként meg béreljenek embereket munkaerő kölcsönző kft.-től oszt jónapot
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html