Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar kormány a Malév GH Földi Kiszolgáló Zrt. "felszámolás alatt" társaságot stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősített - derül ki a csütörtök este megjelent Magyar Közlönyből.

A kormányrendelet a kihirdetését követő napon, azaz pénteken lép hatályba.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) június 16-án jelentette be, hogy megszűnik a Malév GH Zrt., a kormány a társaság gazdasági, pénzügyi, likviditási helyzetére tekintettel döntött a vállalat jogutód nélküli megszüntetése érdekében a felszámolási eljárás megindításáról.

A Malév egykori leánya, 2012 - az anyacég felszámolása - óta alapvető finanszírozási problémákkal küzdött. A ferihegyi repülőtér földi kiszolgálói piacán fennálló erős verseny nagyban hozzájárult a társaság veszteséges működéséhez és nehéz likviditási helyzetéhez.. A Malév GH-nak ugyan sikerült a 2017-ben megkezdődött reorganizáció eredményeként 2018-ban szerény mértékű nyereséget elérnie, azonban a korábbi években felhalmozott, jelentős veszteségét nem sikerült ledolgozni. Végül a koronavírus-járvány nyomán a cég kritikus gazdasági helyzetbe került és 2020 júniusára fizetésképtelenné vált. Mivel az Európai Bizottság (EB) a magyar állam által a Malév GH-nak adott állami támogatás ügyében 2019. október 28-án hivatalos vizsgálatot indított, ezért a társaság pénzügyi, likviditási nehézségeinek kezelésére az állam további forrást nem biztosíthatott.

A nyilvános cégadatok szerint 2018-ban a foglalkoztatottak száma átlagosan 432 volt.