Nem figyelünk oda a cascóra

A hazai autótulajdonosok harmada nem ellenőrizte még, hogy van-e már kedvezőbb díjajánlat a piacon, holott a 3 éve kötött szerződések díjánál ma a piac nagyjából 40 százalékkal olcsóbb átlagdíjakat kínál.
B. Varga Judit, 2011. május 16. hétfő, 23:00
Fotó:

A casco biztosítások több mint harmada autóhitel miatt jött létre, az összes szerződés közel felét pedig eddig a kereskedőnél, az autó vásárlásakor kötötték − derült ki a kotelezo.hu internetes szakportál több mint 20 ezer aktív internetfelhasználó körében elvégzett felméréséből. Az aktív internethasználó autósok körében 30,8 százalékos a casco-kötések aránya, ami csaknem másfélszerese a teljes hazai átlagnak. A válaszok szerint a casco nélkül autózók fele a magas díjak, 36 százaléka az autó kora miatt nem talált megfelelő casco biztosítást járművére. A klasszikus casco az autó aktuális piaci értékéig téríti meg a kárt, ezért az idősebb autók számára is kedvezően köthető casco-termékekből ma még valóban hiány van. A legnagyobb százalékban említett kifogás, a magas díj azonban fenntartásokkal kezelendő − magyarázza Lantos Lóránt, a kotelezo.hu portál vezetője. A cascót nem kötő autósok körében 59 százalék azok aránya, akik nem tudnak arról, hogy az elmúlt három évben a casco átlagdíja jelentősen csökkent.
A cascóval rendelkezők között is sokan vannak, akik tájékozatlanok: a jelenlegi cascójukat több mint három éve fenntartó autósok 34 százaléka a kötés óta nem ellenőrizte, érdemes volna-e váltania. Pedig ez idő alatt az átlagdíjak szintje legalább 40 százalékkal esett. Az autósok közel ötöde nyitott lenne saját hibás karambol esetén limitált, egy átlagos kárt térítő mini-casco-megoldásra, amely bármilyen korú autóra köthető és alacsony ára mellett további előnye lehetne az önrész elhagyása is (ám ma még ilyen terméket a biztosítók csak saját kötelező mellé kínálnak). Lantos úgy látja, hogy a díjak csökkentésével párhuzamosan új fedezetek beemelése is növelheti a casco iránt érdeklődők körét.

 

Miért nem kötött cascót?*
Indokok(százalék)
Túl drága51
Nem éri meg36
Nem bízom a biztosítókban19
Egyéb (pl. magas önrész, óvatos vezetés)10
*a cascóval nem rendelkezők több választ is megadhattak

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK