Nem fizet a patinás magyar gyár - bajban a dolgozók

A szombathelyi közgyűlés februárban döntött arról, hogy 50 millió forint tagi kölcsönt ad a súlyosan eladósodott Styl Fashion Ruhaipari Kft.-nek. Ám a cég vezetése megakadályozta, hogy a város segítséget nyújtson. A hétvégén bejelentették: egyelőre nem tudnak bért fizetni a gyár dolgozóinak. A időzítés nem túl szerencsés, hiszen az önkormányzat 25 százalékos arányban tulajdonos a Styl-ben.
K. Kiss Gergely, 2018. március 12. hétfő, 10:00
Fotó: Pixabay

Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselőjének közbenjárására az állam 2018 februárjában további pénzügyi segítséget kívánt nyújtani. A szombathelyi közgyűlés februárban zárt ülésen döntött arról, hogy 50 millió forint tagi kölcsönt ad a cégnek, ám a Styl ezt visszautasította - értesült a nyugat.hu.

A regionális portál úgy tudja, hogy az 50 milliót ez év végéig kellett volna visszafizetni, ráadásul az önkormányzat ekkora értékű jelzálogot akart bejegyeztetni a cég épületeire. Ehhez viszont a tulajdonosok taggyűlésének hozzájárulása kellene, ezt azonban nem kapta meg a menedzsment, így az ügyvezető nem írhatta alá a szerződést.

A kölcsönt egyébként azonnal a cég adótartozására kellett volna fordítani, azóta pedig a NAV 150 milliós inkasszót jegyeztetett be a gyár számlájára, tehát ez az 50 millió mindenképpen az adóhatóságnál kötött volna ki.

Hiába írják a leveleket

A nyugat.hu szerint a városvezetés egy 2,2 millió eurós fejlesztést is számon kért a Styl tulajdonosain. Ez a fejlesztés azonban nem ígéret, hanem egy lehetőség bejelentése volt, mégpedig az állami segítségre alapozva.

A februári közgyűlési döntés után a nagytulajdonos három levelet is írt a polgármesternek, azzal, hogy az 50 millió nem segít a cégen, ehelyett annak stratégiai átalakítást kellene végrehajtania. Utalt arra is, hogy tavaly októberben a menedzsment összeállított egy 320 milliós támogatásra alapozó üzleti tervet. Az állami segítségnek ugyanakkor nyoma sincs, mely mostanra kritikus helyzetbe sodorta a céget.

Nincs fizetés, demonstráció lesz

Jelenleg már ott tart a gyár, hogy március 10-én nem tudtak bért fizetni, az ügyvezető azt sem tudta megmondani az alkalmazottaknak, hogy mikorra várható a fizetés. 400 ember megélhetéséről és munkahelyéről van szó, így az ügyvezető végső esélyként a miniszterelnökhöz fordult segítségért.

A szakszervezet már lépett is, hétfőre, március 12-re demonstrációt szervez a szombathelyi polgármesteri hivatal elé. A Styl ügyvezetője pedig március 19-re összehívta a tulajdonosok rendkívüli taggyűlését. A taggyűlésre Puskás Tivadar polgármester is hivatalos, az önkormányzat ugyanis jelenleg is 25 százalékban tulajdonosa a gyárnak.

A Styl régóta gondokkal küszködik: 2014-ben 1,47 milliárd forintnyi állami mentőövet kapott, ebből viszont csak 500 milliót fordítottak a gyárra, 970 millió a felszámolóhoz ment, amelyet hitelezők között osztottak fel.

A társaság a 2016-os évet 1,217 milliárd forintnyi mérlegfőösszeggel és mínusz 533 millió forint veszteséggel zárta.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarosPifta, 2018.03.12 17:10

Nettó árbevétel: 2 225 378 ezer Ft. Adózott eredmény: 2 millió Ft alatt. A legutóbbi közzététel szerint. Jó sokat elköltöttek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2018.03.12 13:48

Mitől oly ismerős a történet? Megvan! Sok ilyet hallottunk, láttunk 98'-ig!

Ráadásul még egy karakán szakszervezet is működik ott, akik demonstrációt szerveztek - no nem a menedzsment és a fő tulajdonosoknak címezve, hanem ... - a polgármesteri hivatal elé - gondolom - segélyért?!?!

Íme a pijacgazdaságunk!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kotkodus, 2018.03.12 10:10

szerintem adjunk nekik sok eu-forrást gyorsan!
igaz nemzeti cégnek tűnik...
hadd kapjanak még egy esélyt! talán most sikerül nekik...
ettől hasít majd csak igazán az ország gazdaságilag! :(
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html