Hárommilliárd forintnyi borkészletének értékesítését függesztette fel a Tokaj Kereskedőház Zrt., előzetes vizsgálatok ugyanis arra utalnak, hogy a korábbi vezetések idején alkalmazott "borkészítési" technikák vagy a nyilvántartások hibás kezelése miatt a készleten levő boroknál jelentős lehet azoknak a tételeknek az aránya, amelyek a társaság és a Tokaji elnevezés érdekében nem értékesíthetők - írta csütörtöki számában a Népszabadság és a Magyar Nemzet.

A belső vizsgálat, illetve a felfüggesztés tényét Illés Géza, a társaság jogi képviselője erősítette meg a napilapoknak.

A Népszabadság arról írt, hogy a hivatalos borpapírok, engedélyek, származási bizonyítványok és más dokumentumok látszólag rendben vannak. Ám a lap szerint bizonyossá vált: valójában "keverték-kavarták" a borokat, vegyítették a különböző évjáratú és minőségű termékeket, és nem megengedett módon házasították, vagyis pancsolták őket.

A Magyar Nemzet szerint mivel a vizsgálat még tart, nem lehet pontosan tudni, mennyi bort érinthet a hibás címkézés vagy szabálytalan házasítás. Ám mivel ezek fogyasztása élelmiszer-biztonsági kockázatot nem jelent, később a szabálytalan tételeket is forgalomba hozhatják alacsonyabb minőségi kategóriájú bortípusként vagy eredetmegjelölés nélküli borként. Az értékkülönbség miatt várhatóan így is súlyos veszteség fogja érni a céget - írta a lap.

A Tokaji Kereskedőház Zrt. évek óta részben szociális intézményként működik: felvásárolja mintegy ezerötszáz kistermelő szőlőjét - írta az Index. Sokan adják el oda azok közül is a szőlőjüket, akiknek nincs saját feldolgozó kapacitásuk, vagy nem termelnek elég jó minőségű szőlőt ahhoz, hogy el tudják adni a magasabb minőségi követelményekkel dolgozó borászatoknak. Ez nagyvonalú az államtól, de tönkreteszi azoknak a termelőknek a munkáját, akik saját pénzüket kockáztatva törekednek egyre jobb borok elkészítésére. A jövőben a zrt. is megpróbál akár kevesebb, de jobb alapanyagból dolgozni. Hasonló változtatás, hogy idén nyártól csak helyben lehet palackozni a helyi borokat, és betiltották a sűrítmény használatát, de fontos az is, hogy végre felmérik, egyáltalán mennyi föld tartozik pontosan az állami pincészethez. Az új vezetés állítja, számukra legfontosabb szempont újra a minőség lett, és minden áldozatot meg akarnak hozni azért, hogy a Tokaj újra elfoglalhassa méltó helyét a világ borpiacán.